2 млн. българи стегнали куфарите за 30 г., над милион – обмислят!

08.11.2018 г. 14:26:46 ч.
/
2 млн. българи стегнали куфарите за 30 г., над милион – обмислят!
Над два милиона българи са напуснали страната през последните 30 години в търсене на друга възможност за себе си.
Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на форум на тема "Отражение на външната трудова миграция върху българската икономика" в София. По думите на Йотова много от хората обмислят да напуснат България и да намерят своята реализация навън. 
"Резултатите са ясни - остра демографска криза, влошаващи се тенденции, неразвита и отчасти блокирана икономика", заяви вицепрезидентът.
Тя отбеляза още, че данните от изследването, което ще бъде представено днес, показват, че над един милион българи на възраст от 18 до 64 години имат нагласата да емигрират, за да търсят своето работно място и препитание навън, предаде БТА. По думите на Йотова причините са различни - от търсене на по-добро заплащане, професионална реализация и кариера до по-добри социални условия, повече правила, сигурност. 
Според вицепрезидента няма как да се справим с проблемите без истинско реално развитие на българската икономика. 
Тя смята, че липсва многогодишна икономическа и финансова рамка за развитие на България, която да даде перспектива какво ще правим в страната в следващите 10, 20, 50 години. 
По думите на Йотова има сходство в приоритетите за развитието на икономиката в програмите на всички партии. Този необявен консенсус не ражда никаква конкретика и не дава реални решения, коментира вицепрезидентът. "Приходите в българската икономика от работещи извън страната са по-големи от реалните инвестиции", каза още Йотова и допълни, че за развитието си цели 80% от българските общини чакат на европейското финансиране.

 
Снимка:m.netinfo.bg
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Държавата планира такси за преминаване по мостове и тунели
Държавата планира такси за преминаване по мостове и тунели
Внасят още противогрипни ваксини, в аптеките – до седмица
Внасят още противогрипни ваксини, в аптеките – до седмица
Предварителни избори за общи десни кандидатури
Предварителни избори за общи десни кандидатури
И ДАНС отрече публикациите в чуждестранни медии, че Никола Груевски е пристигнал в Унгария с български паспорт
И ДАНС отрече публикациите в чуждестранни медии, че Никола Груевски е пристигнал в Унгария с български паспортЯндекс.Метрика