Начало >Добруджа >Общество

Два нови случая на Африканска чума по диви свине в област Добрич (ВИДЕО)

14.01.2020 г. 13:34:54 ч.
/
Два нови случая на Африканска чума по диви свине в област Добрич (ВИДЕО)
Към момента обстановката на територията на област Добрич е спокойна, но край нас ври и кипи, заяви на днешното заседание на Областната епизоотична комисия д-р Анелия Андонова – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич. Във връзка с огнището на Африканска чума по свинете в свинекомплекс в село Брестак, община Вълчи дол, малка част от област Добрич попада в наблюдаваната 10-километрова зона – в посока землищата на Владимирово и Вратарите.

През миналата седмица и от началото на тази няма положителна проба за АЧС в промишлени обекти в област Добрич. Има два случая на заболяването по диви прасета – в общините Генерал Тошево и Балчик. Животните са загробени и е извършена дезинфекция на мястото на загробването, съобщи директорът на ОДБХ – Добрич.

Във връзка с усложнената обстановка в България бе спряно движението от и към свинекомплексите, информира още д-р Анелия Андонова. Целта е да се установи здравният статус на всички съществуващи обекти, обясни тя. Текат усилени проверки на фермите на място от държавните ветеринарни лекари – те извършват наблюдение на здравословното състояние на животните, проследяват лечение, вземат проби за изследване за АЧС, контролират извършването на дезинфекция. Предприети са мерки и в кланиците, където се извършват дезинфекция, ремонти и основно почистване, тъй като, във връзка със забраната за движение на свине, в тях към момента е преустановено клането.

Проверките на ОДБХ - Добрич на задните дворове в областта не са констатирали нарушения. Д-р Анелия Андонова призова, ако има хора, разполагащи с информация за наличието на домашни прасета, да подадат сигнал в дирекцията.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Началните учители с отворено писмо до министъра на образованието
Началните учители с отворено писмо до министъра на образованието
Времето на 24 януари
Времето на 24 януари
Земеделски производител от Дъбрава предлага шафран на фермерския пазар в Добрич
Земеделски производител от Дъбрава предлага шафран на фермерския пазар в Добрич
Зоопаркът може да се сдобие с камили и рис, продължава активната подкрепа от „Про Зоо“ (ВИДЕО)
Зоопаркът може да се сдобие с камили и рис, продължава активната подкрепа от „Про Зоо“ (ВИДЕО)Яндекс.Метрика