23 години тае-бо с Рени в Добрич – първият инструктор в България (ВИДЕО)

24.09.2020 г. 15:45:57 ч.
/
23 години тае-бо с Рени в Добрич – първият инструктор в България (ВИДЕО)
Ирена Димитрова е първият тае-бо инструктор в България. От 1997 г. тя води тренировки в Добрич. В групата, която се събира три пъти седмично в залата за групови тренировки към фитнес зала „My Fitness“ в бившия РУМ в ЖК „Дружба“, има жени, които се занимават с този спорт още от първите дни на тае-бо в Добрич и България.

„Тае-бо е аеробна тренировка, базирана на фундаментални движения от бойните изкуства, но не е бойно изкуство. Както при всяка кардио тренировка, основните ползи са увеличаване на аеробния капацитет и издръжливостта, тренира се сърцето, изгарят се мазнини, подобрява координацията и фокуса. Спортът не носи само физическо здраве, а и психическо, а това е много важно, защото живеем с много стрес, в забързано ежедневие. Често жените казват, че основното, което ги води в залата, е възможността да се възстановят от динамиката на деня, да се почувстват освежени, да забравят за проблемите. Имало е периоди, когато съм имала по 3 тренировки на ден, но сега и аз имам основна работа на бюро през деня, а да съм инструктор е по-скоро хоби. Затова и на мен тренировките ми дават това, от което имат нужда моето тяло и моята психика – да се чувствам добре, да се чувствам заредена, да имам сили за всичко останало, което обичам да правя, да не съм уморена в края на деня“, обясни в интервю за медийна група Ирена Димитрова.

Спортът е важна част от живота й от най-ранна детска възраст. Като ученичка е тренирала хандбал, волейбол, гимнастика. През 1997 г. започва да води групови тренировки по аеробика и каланетика в Добрич. Тогава неин приятел, живеещ в Канада, и препоръчва упражнения, които са големият хит в САЩ – тае-бо. Изпраща й видеокасети за обучение за инструктор. Така Добрич става първия град в страната, в който започват да се провеждат тренировки по тае-бо – година преди това да се случи във Варна. Вече 23 години в града ни редовно се провеждат групови тренировки по любимия спорт на американските кино и музикални звезди.

От юни домът на тае-бо в Добрич е „My Fitness“. Тренировките започват в 18.30 часа в понеделник, сряда и петък, като продължават малко повече от час. В заниманията е включено и нещо ново - високо интензивна интервална тренировка, по която Ирена Димитрова е сертифициран инструктор от 2017 г. Тези тренировки стават все по-популярни по света, защото спомагат за свалянето на мазнини и подобряват метаболизма, обясни Ирена. Тренировката включва също и упражнения с ластици, гирички и тежести за проблемни области при жените, а накрая завършва със стречинг. Всичко това се случва под звуците на хубава, мотивираща музика.

Всеки, който желае, може да се включи в заниманията във всеки момент. Практиката на Рени е да не разделя трениращите на начинаещи и напреднали. Всеки, който изпитва удоволствие от тае-бо, напредва много бързо, обясни тя.

Няма никакви ограничения за участие в тренировките по отношение на пол и възраст. В тях са участвали както деца, така и хора над 60 години. Макар и в момента групата да е изцяло в дамски състав, тае-бо не е само за жени и в ранните години на тренировките на Ирена са участвали и мъже. Единственото ограничение е здравословно - хората да нямат проблеми със сърцето или лекарски препоръки да не натоварват ставите си, защото тренировката е много интензивна.

„Излязоха и много други видове тренировки, които в момента са много популярни, но тае-бо се задържа от много време. Създателят му Били Бланкс беше миналото лято в Албена и имах удоволствието да посетя негов уъркшоп и да се запозная лично с него. Никога не бях предполагала, че той ще дойде толкова близо да нашия град и ще мога да се докосна до харизмата му. На мен работата като инструктор ми дава много, защото ме среща с много интересни хора, които са отдадени на това занимание“, сподели Рени.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ХАНДБАЛ: „Добруджа“ взе първа победа за сезона (ВИДЕО)
ХАНДБАЛ: „Добруджа“ взе първа победа за сезона (ВИДЕО)
Бойко Каменов: Ще се борим и на трите фронта, но за мен най-важно е първенството
Бойко Каменов: Ще се борим и на трите фронта, но за мен най-важно е първенството
КАРАТЕ: 32 самураи от Добрич ще участват на Купа България
КАРАТЕ: 32 самураи от Добрич ще участват на Купа България
ФУТБОЛ: Героите от обрата срещу „Литекс“ – оптимисти и за мача с „Пирин“ (ВИДЕО)
ФУТБОЛ: Героите от обрата срещу „Литекс“ – оптимисти и за мача с „Пирин“ (ВИДЕО)Яндекс.Метрика