25% от родните студенти са пробвали дрога, световният бич – опиоидите

26.06.2019 г. 16:54:53 ч.
/
25% от родните студенти са пробвали дрога, световният бич – опиоидите
Днес, 26 юни, е световният ден за борба с наркотиците и наркотичната зависимост. Определен е за такъв от ООН през 1987 година, а оттогава насам употребата на незаконни субстанции не просто не намалява, а се увеличава.

Последният доклад на ООН по темата показва, че почти 250 милиона души в света на възраст между 15 и 64 години са използвали незаконен наркотик поне веднъж в живота си. От тях - около 30 милиона имат тежка зависимост. Тези данни обаче са непълни, тъй като проучванията се базират на националните статистики, а някои държави - особено в Азия и Африка, въобще не поддържат такава база данни.

Канабисът остава най-широко употребяваният наркотик в света с близо 200 милиона ползватели, което съответства на 3,9% от населението на възраст между 15 и 64 години.

Високо остава нивото на разпространение и употреба на канабис най-вече Северна Америка, Европа и Латинска Америка. Наблюдава се повишение на този показател и в страните от Западна и Централна Африка и Океания.

Все по-голям става проблемът със систематичната употреба на марихуна при подрастващите. Почти 13 милиона деца на възраст между 15 и 64 години употребяват марихуана регулярно.

Кокаинът, амфетамините и LSD също бележат ръст на употреба, като годишно достигат до почти 55 милиона души по света. Най-често кокаинът се употребява в Северна и Южна Америка, все по-нарастващо е влиянието му и в богатите части на Европейския съюз.

Докато канабисът остава най-разпространеният наркотик, то светът си има нов бич - опиоидите. И ако употребата на старите опиати като хероин, метадон и дезоморфин остава високо, то се повече стават случаите на използването на легални опиоди - с лекарска рецепта. В САЩ положението е почти бедствено.

Статистиките сочат, че всеки ден там умират над 200 души от използването на различни антидепресанти, успокоителни и болкоуспокояващи. В огромната част от случаите, зависимостта тръгва от легитимно предписание от лекар. Само за няколко години, от началото на своето производство, генеричният препарат Оксиконтин се превръща в най-използвания опиоид в САЩ. Той не се продава като изключително силно обезболяващо, каквото всъщност е, а като лек за широк спектър на действие. Предупрежденията на специалистите, че Оксиконтинът може да доведе до тежки зависимости и до постоянна нужда от увеличаване на дозата, са парирани от компанията производител с широкомащабни рекламни кампании и дори пускането в употреба на "противосредство" - лек против пристрастяването. Печалбите са огромни и все повече фирми започват производството на такива вещества.

Само през 2017 година в САЩ са починали над 35 000 души в резултат на предозиране с болкоуспокояващи вещества и техните производни. 

Как е в България?

Данните от страната ни също са сериозно притеснителни. Почти една четвърт от студентите в страната са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество, сочи статистиката на Националния фокусен център за наркотици и наркомании.

Най-голям дял от тях са употребявали марихуана (22,9%), също хашиш (7,4%), амфетамини (4,8%), кокаин (4,1%), екстази (3,3%), метамфетамини (2,7%), синтетични канабиноиди (2,2%), а комбинация на две и повече вещества са посочили 2,1%.

Най-висок процент от отговорилите посочват, че през последните 30 дни ежедневно или почти ежедневно са употребявали канабис (0,9%), както и синтетични канабиноиди (0,2%), метамфетамини (0,2%) и екстази (0,2%).

Студентите започват да употребяват наркотици на 16-18 години, като 11,9% от тях са посочили, че на тази възраст за първи път са употребили канабис, 2,8% – амфетамини, 1,9% – кокаин, 1,6% – екстази и 1,5% – метамфетамини.

Първата употреба на студентите на някакво наркотично вещество най-често се е случила на купон, парти (3,7%), както и в домашна обстановка у приятели, на улицата, в градинка, парк и в дискотека.

На този фон, все повече се чуват тези гласове, които смятат, че легализирането на леките наркотици ще доведе до отлив от употребата и злоупотребата, по примера на няколко държави, които вече предприеха стъпката.

Според тях, декриминализацията ще доведе до по-високо качество на наркотика, държавата ще може да го контролира, ще влизат данъци в националните хазни, вместо да отидат в ръцете на наркобарони. Не е за пренебрегване и психологическият фактор - ако е позволено, не е интересно.

Дали това е правилното решение, все още не ясно. Трябва да минат поне още няколко години, за да могат да се извлекат адекватни данни от вече позволените места за употреба на леки наркотици. Ясно е обаче, че решения трябва да се вземат. Само за 15 години - от 2000 до 2015 година, смъртните случаи на хора, злоутребили с наркотици, са се увеличили с над 60 000 души - от 105 000 през 2000 г. до 168 000 през 2015 г.

 
Снимка:img-cdn.dnes.bg
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
БСП призова за връщане на мандата и предсрочни избори
БСП призова за връщане на мандата и предсрочни избори
Почина Ангел Марин
Почина Ангел Марин
Министър Гвоздейков: България е готова 100% да изпълнява процедурите по въздушен Шенген
Министър Гвоздейков: България е готова 100% да изпълнява процедурите по въздушен Шенген
Мария Габриел прие папката с мандата. Ще имаме ли правителство?
Мария Габриел прие папката с мандата. Ще имаме ли правителство?



Яндекс.Метрика