40% от производството на лавандула е в област Добрич, водещи сме по брой пчелни семейства

11.02.2020 г. 10:45:03 ч.
/
40% от производството на лавандула е в област Добрич, водещи сме по брой пчелни семейства
Област Добрич е важна за земеделието, а от своя страна земеделието има значение за местната икономика. Това каза вчера в началото на работна среща със земеделските стопани в Добрич зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.
В началото на срещата поздрав към заместник-министъра Веригиния Кръстева и екипа от земеделското министерство отправи областният управител Красимир Кирилов.
Зам.-министърът представи конкретни данни за развитието на земеделието в района през последните години. През 2018 г. аграрният отрасъл в област Добрич формира 14% от брутната добавена стойност от всички отрасли в района. Това е значително над средното ниво за страната. Използваната земеделска площ в Добричко представлява над 7% от тази в страната, като над 90 на сто от площите са  заети със зърнени и маслодайни култури. Областта е водеща в производството на зърнени и маслодайни култури, като през 2019-а в Добричко са над 11% от всички площи със зърнени култури и 8 на сто от тези с маслодайни на територията на страната.
В периода от 2014 до 2019 г. в областта се засилва интереса към отглеждането на технически култури и площите с тях нарастват 7 пъти. Ръст има и при площите със зеленчуци, като увеличението при тях е близо два пъти. Най-вероятно ръстът може да се свърже със обвързаното подпомагане, което е насочено към сектор „Плодове и зеленчуци“, поясни зам.-министърът. Заявяваните за директна подкрепа площи с лавандула в нашия район са нараснали 5 пъти в сравнение с 2014-а. Вергиния Кръстева каза, че в Добричка област е близо 40 на сто от цялото производство на лавандула в България.
Наблюдава се положително развитие на сектор животновъдство. Според статистиката, представена от зам.-министърът в Добрич близо 5 пъти се е увеличил броят на отглежданите свине в областта, при птиците ръстът е с 18%, при говедата - с 3%.  Област Добрич е водеща по брой отглеждани пчелни семейства, те съставляват 8% от отглежданите в цялата страна. От 2014 г. до 2018 г. броят им в Добричко нараства с 34%.
За периода 2014 - 2019 г. област Добрич е на второ място по усвояване на средствата, предоставяни по двата земеделски фонда, този за развитие на пазарни мерки и директни плащания, фонда за развитие на селските райони и преходна национална помощ, която е финансирана от националния бюджет. На практика 927 млн. лв. са постъпили за този период в областта, уточни зам.-министърът. Това е над 6% от предоставения за страната ресурс.
Това бе поредната среща от информационната кампания на Министерството на земеделието, храните и горите. Тя е традиционна, но освен текущите теми, този път акцент бе какво предстои през следващия програмен период. Дадени бяха подробности за общата селскостопанска политика и приоритетите на България. Представени бяха промените по отношение на директните плащания за 2020 г., предстоящи приеми по програмата за развитие на селските райони и нови моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“.
 

Коментирайте
Подобни новини
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море



Яндекс.Метрика