40% от производството на лавандула е в област Добрич, водещи сме по брой пчелни семейства

11.02.2020 г. 10:45:03 ч.
/
40% от производството на лавандула е в област Добрич, водещи сме по брой пчелни семейства
Област Добрич е важна за земеделието, а от своя страна земеделието има значение за местната икономика. Това каза вчера в началото на работна среща със земеделските стопани в Добрич зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.
В началото на срещата поздрав към заместник-министъра Веригиния Кръстева и екипа от земеделското министерство отправи областният управител Красимир Кирилов.
Зам.-министърът представи конкретни данни за развитието на земеделието в района през последните години. През 2018 г. аграрният отрасъл в област Добрич формира 14% от брутната добавена стойност от всички отрасли в района. Това е значително над средното ниво за страната. Използваната земеделска площ в Добричко представлява над 7% от тази в страната, като над 90 на сто от площите са  заети със зърнени и маслодайни култури. Областта е водеща в производството на зърнени и маслодайни култури, като през 2019-а в Добричко са над 11% от всички площи със зърнени култури и 8 на сто от тези с маслодайни на територията на страната.
В периода от 2014 до 2019 г. в областта се засилва интереса към отглеждането на технически култури и площите с тях нарастват 7 пъти. Ръст има и при площите със зеленчуци, като увеличението при тях е близо два пъти. Най-вероятно ръстът може да се свърже със обвързаното подпомагане, което е насочено към сектор „Плодове и зеленчуци“, поясни зам.-министърът. Заявяваните за директна подкрепа площи с лавандула в нашия район са нараснали 5 пъти в сравнение с 2014-а. Вергиния Кръстева каза, че в Добричка област е близо 40 на сто от цялото производство на лавандула в България.
Наблюдава се положително развитие на сектор животновъдство. Според статистиката, представена от зам.-министърът в Добрич близо 5 пъти се е увеличил броят на отглежданите свине в областта, при птиците ръстът е с 18%, при говедата - с 3%.  Област Добрич е водеща по брой отглеждани пчелни семейства, те съставляват 8% от отглежданите в цялата страна. От 2014 г. до 2018 г. броят им в Добричко нараства с 34%.
За периода 2014 - 2019 г. област Добрич е на второ място по усвояване на средствата, предоставяни по двата земеделски фонда, този за развитие на пазарни мерки и директни плащания, фонда за развитие на селските райони и преходна национална помощ, която е финансирана от националния бюджет. На практика 927 млн. лв. са постъпили за този период в областта, уточни зам.-министърът. Това е над 6% от предоставения за страната ресурс.
Това бе поредната среща от информационната кампания на Министерството на земеделието, храните и горите. Тя е традиционна, но освен текущите теми, този път акцент бе какво предстои през следващия програмен период. Дадени бяха подробности за общата селскостопанска политика и приоритетите на България. Представени бяха промените по отношение на директните плащания за 2020 г., предстоящи приеми по програмата за развитие на селските райони и нови моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“.
 

Коментирайте
Подобни новини
Как Великобритания възражда хазарта
Как Великобритания възражда хазарта
Няма работници за животновъдството, фермери привличат кадри от Молдова и Азербайджан  (ВИДЕО)
Няма работници за животновъдството, фермери привличат кадри от Молдова и Азербайджан (ВИДЕО)
„Кортева“ представи хибриди царевица и слънчоглед на фермерите от Добруджа (ВИДЕО)
„Кортева“ представи хибриди царевица и слънчоглед на фермерите от Добруджа (ВИДЕО)
Проф. Иван Киряков: Годината е много добра за изводи (ВИДЕО)
Проф. Иван Киряков: Годината е много добра за изводи (ВИДЕО)Яндекс.Метрика