50-ият ден от социалната криза в Чили: протести и сблъсъци

07.12.2019 г. 14:00:51 ч.
/
50-ият ден от социалната криза в Чили: протести и сблъсъци
Хиляди хора демонстрираха в петък, в Сантяго, съобщи АФП. По-време на 50-ият ден от началото на протестите, които не отслабват в тази страна, преминаваща през най-тежката социална криза за последните десетилетия, имаше сблъсъци.Както всеки петък от 18 октомври, първият ден на протестно движение, първоначално предизвикано от увеличаването на цената на билета за метрото, хиляди хора се събраха в центъра на града в добронамерена атмосфера с песни, танци, барабани. 
Протестиращите издигнаха огромен чилийски флаг със нарисувано затворено око, символ на около 300 души, ранени в очите от полицейски изстрели по време на последните протести.
В близост до площада протестиращите, въоръжени с камъни или коктейли „Молотов“, се сблъскаха с полицията, която ги разпръсна със сълзотворен газ и водни струи.
По-късно вечерта бяха издигнати барикади около Плаза Италия, епицентър на демонстрациите от 18 октомври.
От началото на тази социална криза в Чили са убити 23 души, а икономиката е тежко засегната, с 3,4 % спад на активността през октомври за една година, според правителството.
В опит да спре тази вълна на безпрецедентни протести в най-новата история на Чили, правителството постави 5,5 милиарда долара на масата, за да стимулира икономиката. То също обяви увеличение на пенсиите, до 50% за определени категории, и извънреден бонус за един милион семейства.
Чилийците протестират срещу неравенствата, които преобладават в страна с просперираща икономика и където държавата се проваля в областта на образованието, здравеопазването и пенсиите.
Снимка:bgnesagency.com
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Близо 40% от растенията по света може да изчезнат
Близо 40% от растенията по света може да изчезнат
Майка и дъщеря осъдени нa 6 г. затвор в Египет, танцували в ТикТок
Майка и дъщеря осъдени нa 6 г. затвор в Египет, танцували в ТикТок
Навални обвини Путин, че стои зад отравянето му
Навални обвини Путин, че стои зад отравянето му
ЕК: Механизмът за сътрудничество и проверка за България остава
ЕК: Механизмът за сътрудничество и проверка за България оставаЯндекс.Метрика