Начало >Добруджа >Общество

56 са приемните семейства в областта, търсят се нови за Добрич и община Добричка

15.01.2020 г. 10:49:19 ч.
/
56 са приемните семейства в областта, търсят се нови за Добрич и община Добричка
Областният екип по приемна грижа към Община град Добрич продължава да набира кандидати за приемни семейства на територията на общините Добрич и Добричка. Това се налага поради отпадането на много от приемните семейства през 2019 г. по различни причини. Има заличени от списъка заради здравословни проблеми или напреднала възраст на членовете на семействата, заради което те имат притеснение, че няма да могат да изпълняват задълженията си на ниво, обясни Даниела Иванова – началник на Областен екип по приемна грижа.
Тя уточни, че става въпрос за  проект „Приеми ме 2015“. С приоритет се приемат документи на семейства, желаещи да се грижат за деца с увреждания, деца на възраст до 3 години и деца, които са от 3 до 12-годишни. Приемат се и заявления на кандидати, които желаят да се грижат за две деца.
От септември 2019 г. до момента има 4 кандидатури за приемни семейства. Две от заявленията са за град Добрич и две - за община Добричка. Тези семейства в момента са в период на проучване, което продължава около 4 месеца. През този период кандидатите се оценяват. Одобрените за приемни семейства се назначават на граждански договор и са финансово обезпечени за периода, в който полагат грижи за детето.
Към момента в Добричка област има 56 професионални приемни семейства. 26 от тях са на територията на град Добрич, а 19 са в община Добричка.
В тези семейства са настанени предимно деца в риск, лишени от родителска грижа.
„Приеми ме 2015“ е втория период на целия проект. Първият бе „И аз имам семейство“. „Приеми ме 2015“ приключва  в края на 2020 г., но дейността ще продължи под друга форма, каза началникът на Областния екип по приемна грижа към Общината. Тя добави, че екипът работи съвместно с Отдел „Закрила на детето“.
 

Коментирайте
Подобни новини
Здравният министър и главният държавен здравен инспектор идват в Добрич днес
Здравният министър и главният държавен здравен инспектор идват в Добрич днес
Водните аварии днес
Водните аварии днес
116 нови случаи на COVID-19, в Добрич новите са 12
116 нови случаи на COVID-19, в Добрич новите са 12
Енерго Про отговаря на граждани на Добрич.Реализират мащабен проект съгласувано с общината
Енерго Про отговаря на граждани на Добрич.Реализират мащабен проект съгласувано с общинатаЯндекс.Метрика