Начало >Добруджа >Култура

6 картини на най-богатия жив художник в света гостуват в Добрич (ВИДЕО)

14.08.2019 г. 15:08:26 ч.
/
6 картини на най-богатия жив художник в света гостуват в Добрич (ВИДЕО)
6 картини на най-скъпоплатения жив художник в света – Деймиън Хърст, ще могат да видят от утре добричлии. Те са част от изложбата „Съвременно британско изкуство“, която ще бъде открита в четвъртък от 17.30 часа в зала 1 на Художествената галерия.
 
Колекцията е собственост на „Американска фондация за България“ и Добрич е третият град в страната, след София и Варна, в който ще бъде показана, обясни директорът на галерията Недко Недков в интервю за медийна група „Добруджа“. Изложбата ще гостува в Добрич до 10 септември. Тя включва общо 27 творби на икони на съвременното британско изкуство, на поп-арта в световен мащаб и на постмодернизма, отбеляза Недко Недков.
 
Деймиън Хърст ще бъде представен с картини от сериите „Точките“ и „Фармацевтична“. Първата той разработва от 1988 г. и с нея става световно популярен. Картините от втората пък са най-скъпо продаваните от жив автор на планетата, което го прави най-богатия художник на Земята.
 
Публиката в Добрич ще се наслади и на творчеството на сър Питър Блейк, който е автор на една от обложките на албум на „Бийтълс“ и много близък приятел с ливърпулската четворка.
 
Братята Конър пък са млади съвременни автори, чието творчество изцяло е подчинено и вдъхновено от кориците на старите любовни романи.
 
Марк Куин става известен със своя автопортрет, нарисуван с 4 литра и половина от собствената му кръв. Гостува в Добрич с 4 творби, като 2 от тях са от серията, свързана с ириса на човешкото око.
 
Браян Ино е емблематично фигура в британското изкуство. Освен визуален артист, е и музикант – работил е с U2, Queen и други големи имена.
 
Действително оригинали на тези автори ще бъдат изложени в Художествена галерия – Добрич, подчерта директорът й Недко Недков.
 
Репортаж на Димитър Узунов и Преслав Димитров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
"Диана Ескпрес" гостуват на "Трикси" на 25 август
"Диана Ескпрес" гостуват на "Трикси" на 25 август
Съставът за градски шлагери "Добрич" ще изнесе юбилеен концерт в парка на 24 август
Съставът за градски шлагери "Добрич" ще изнесе юбилеен концерт в парка на 24 август
 КУЛТУРЕН АФИШ  19 – 25 август 2019 г.
КУЛТУРЕН АФИШ 19 – 25 август 2019 г.
Творби на италианския художник Алфонсо Бавузи ще бъдат изложени в Каменна зала в Двореца
Творби на италианския художник Алфонсо Бавузи ще бъдат изложени в Каменна зала в ДворецаЯндекс.Метрика