Начало >Добруджа >Култура

6 картини на най-богатия жив художник в света гостуват в Добрич (ВИДЕО)

14.08.2019 г. 15:08:26 ч.
/
6 картини на най-богатия жив художник в света гостуват в Добрич (ВИДЕО)
6 картини на най-скъпоплатения жив художник в света – Деймиън Хърст, ще могат да видят от утре добричлии. Те са част от изложбата „Съвременно британско изкуство“, която ще бъде открита в четвъртък от 17.30 часа в зала 1 на Художествената галерия.
 
Колекцията е собственост на „Американска фондация за България“ и Добрич е третият град в страната, след София и Варна, в който ще бъде показана, обясни директорът на галерията Недко Недков в интервю за медийна група „Добруджа“. Изложбата ще гостува в Добрич до 10 септември. Тя включва общо 27 творби на икони на съвременното британско изкуство, на поп-арта в световен мащаб и на постмодернизма, отбеляза Недко Недков.
 
Деймиън Хърст ще бъде представен с картини от сериите „Точките“ и „Фармацевтична“. Първата той разработва от 1988 г. и с нея става световно популярен. Картините от втората пък са най-скъпо продаваните от жив автор на планетата, което го прави най-богатия художник на Земята.
 
Публиката в Добрич ще се наслади и на творчеството на сър Питър Блейк, който е автор на една от обложките на албум на „Бийтълс“ и много близък приятел с ливърпулската четворка.
 
Братята Конър пък са млади съвременни автори, чието творчество изцяло е подчинено и вдъхновено от кориците на старите любовни романи.
 
Марк Куин става известен със своя автопортрет, нарисуван с 4 литра и половина от собствената му кръв. Гостува в Добрич с 4 творби, като 2 от тях са от серията, свързана с ириса на човешкото око.
 
Браян Ино е емблематично фигура в британското изкуство. Освен визуален артист, е и музикант – работил е с U2, Queen и други големи имена.
 
Действително оригинали на тези автори ще бъдат изложени в Художествена галерия – Добрич, подчерта директорът й Недко Недков.
 
Репортаж на Димитър Узунов и Преслав Димитров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
РБ „Дора Габе” с  дистанционен вариант на Похода на книгите
РБ „Дора Габе” с дистанционен вариант на Похода на книгите
Тази година община Добрич ще връчи за 11-и път Националната литературна награда „Йордан Йовков“
Тази година община Добрич ще връчи за 11-и път Националната литературна награда „Йордан Йовков“
Джени Джо: Публиката на „September Sun“ в Добрич е най-яката (АУДИО)
Джени Джо: Публиката на „September Sun“ в Добрич е най-яката (АУДИО)
Директорът на ДТ "Й.Йовков": Публиката ще каже дали бързо ще си стъпим на краката
Директорът на ДТ "Й.Йовков": Публиката ще каже дали бързо ще си стъпим на кракатаЯндекс.Метрика