70% спад на световния туризъм заради мерките срещу коронавируса

27.10.2020 г. 15:29:33 ч.
/
70% спад на световния туризъм заради мерките срещу коронавируса
Международният туризъм се е свил със 70% през първите 8 месеца на 2020 година заради мерките срещу новия коронавирус, съобщават от Световната туристическа организация (СТО) във вторник, цитирани от AFP.
Пиковият летен сезон на Северното полукълбо е опустошен от ограниченията за пътуване, като пристигащите туристи са намалели с 81 процента през юли и с 79 процента през август, се казва в изявление на базирания в Мадрид орган на ООН, предаде Фокус.
Имаше 700 милиона по-малко пристигания между януари и август, отколкото през същия период на година по-рано, което доведе до загуба на приходи от 730 милиарда долара – като този спад е повече от 8 пъти по-гоям от регистрирания след икономическата криза от 2009 г., се добавя в съобщението.
„Този безпрецедентен спад има драматични социални и икономически последици и излага милиони работни места и предприятия на риск“, заяви в изявление ръководителят на СТО Зураб Пололикашвили.
Азиатско-тихоокеанският регион, който беше засегнат първо от пандемията, отбеляза най-голям спад в пристигащите от порядъка на 79 процента.
Следват го Африка и Близкия изток с 69% спад, Европа с 68% по-малко международни посетители и Америка, където пристигащите са намалели с 65%.
Докато спадът в Европа през лятото беше по-малко силен, отколкото в други региони - 69 процента през август, новите ограничения за пътуване, наложени за борба с втората вълна от инфекции с Covid-19, сега ограничиха възстановяването, заяви органът на ООН.
СТО прогнозира, че международните туристически пристигания ще спаднат със 70 процента за 2020 г. като цяло и няма да се възстановят преди края на 2021 г.
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
Гърция удължи карантината до 14 декември
Гърция удължи карантината до 14 декември
В Италия масата на Бъдни вечер трябва да приключи в 20.30 ч.
В Италия масата на Бъдни вечер трябва да приключи в 20.30 ч.
СЗО: Ваксините срещу COVID-19 недостатъчни още 3-6 месеца
СЗО: Ваксините срещу COVID-19 недостатъчни още 3-6 месеца
Задържаха Волжкия маниак, убил 26 баби в Русия
Задържаха Волжкия маниак, убил 26 баби в РусияЯндекс.Метрика