Начало >Добруджа >Регионални

74 възрастни и лица с увреждания от Добричка община ще бъдат включени в проект за патронажна грижа (ВИДЕО)

08.10.2019 г. 13:37:06 ч.
/
74 възрастни и лица с увреждания от Добричка община ще бъдат включени в проект за патронажна грижа (ВИДЕО)
74 възрастни лица, с ограничения или в невъзможност за  самообслужване, както и хора с увреждания и техните семейства,  от Добричка община, ще бъдат включени в проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Община Добричка”. Този проект цели подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания, чрез осигуряване  на мрежа от услуги в домашна среда и изграждане на капацитет за тяхното представяне.  Услугата ще бъде предоставяна от домашни санитари, рехабилитатор, социален работник, медицински сестри, шофьор,  диспечер. Предвижда се изграждане на Център за предоставяне на мобилни интегрирани здравно-социални услуги. Поради териториалната разпръснатост на населените места в общината, ще бъдат обособени  три помощни помещения в сградите на кметствата в селата  Карапелит, Житница и Паскалево. Потребителите ще получават основно здравни услуги, а не цялостно обгрижване , подчерта Даниела Тодорова, ръководител на проектните дейности. С цел по-добрата мобилност на екипа, който ще обслужва включените в проекта лица,  ще бъде закупен  и автомобил.
Включените социалните услуги, които ще получава едно лице,  са различни. Те  са  свързани с  оказване  на  помощ  в общуването и поддържането на социални контакти, помощ при писане на писма, заявления, плащане на битови сметки, данъци и други. Домашните  санитарите ще бъдат ангажирани с помощ в домакинството, като всеки потребител има право на един час  услуги от този вид през деня. Третият вид услуги-здравните, ще се реализират от медицинските сестри и  предвиждат различни манипулации, хигиенни грижи, първа и доболнична медицинска помощ, мерене на кръвно и други.
18-ти октомври е крайният срок за набиране на персонала, който ще бъде ангажиран в проектните дейности. Последният ден на 2019 година е краен за набиране на потребителите, а услугите към тях ще стартират през януари 2020 година.
Общата стойност на проекта е 206 563 лв., като европейското съфинансиране е 175 578 лв., а  размерът на националното - 30 984 лв.
.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Проблем с избора на временен кмет на община Генерал Тошево
Проблем с избора на временен кмет на община Генерал Тошево
МЕСТНИ ИЗБОРИ: Соня Георгиева: Жителите в община Добричка могат да имат по-добро бъдеще,  ако то се гради от хора, които имат силата да вземат решения (ВИДЕО)
МЕСТНИ ИЗБОРИ: Соня Георгиева: Жителите в община Добричка могат да имат по-добро бъдеще, ако то се гради от хора, които имат силата да вземат решения (ВИДЕО)
Приключва ремонтът на пътя за Тузлата
Приключва ремонтът на пътя за Тузлата
МЕСТНИ ИЗБОРИ: Европейските средства са важни за по-доброто развитие на Община Генерал Тошево (ВИДЕО)
МЕСТНИ ИЗБОРИ: Европейските средства са важни за по-доброто развитие на Община Генерал Тошево (ВИДЕО)Яндекс.Метрика