78 жертви при взрива в Бейрут, ранените са над 4000

05.08.2020 г. 09:38:42 ч.
/
78 жертви при взрива в Бейрут, ранените са над 4000
78 са вече жертвите след взрива в ливанската столица Бейрут, съобщава ливанското здравно министерство. Ранените са над 4 хиляди. Агенция "Новости" цитира ливанския здравен министър Хамид Хасан, че всички болници в Бейрут са препълнени и че ранени вече трябва да бъдат карани и извън столицата.
Стотици хора бяха ранени снощи при две изключително мощни експлозии в столицата на Ливан. Звукът от взривовете е бил чут на територията на цялата страна и дори в столицата на Кипър -  Никозия -  която се намира на около 240 километра, предава Франс прес.
Президентът Мишел Аун свика спешна среща на Съвета за национална сигурност. В Туитър Аун написа, че е нужно в столицата да бъде обявено извънредно положение за две седмици, а Върховният съвет по отбраната препоръча градът да бъде определен за бедствена зона. Оттам дойде и информацията, че държавният глава ще отпусне допълнително 100 милиарда ливански лири от бюджета на страната, съобщи БНР.
Според местни медии причината за експлозиите са над 2700 тона амониев нитрат, конфискуван преди 9 години при опит да бъде внесен контрабанда в Ливан.
Премиерът Хасан Диаб заяви в телевизионно обръщение, че отговорните за допускането на експлозията в склада за съхранение на конфискувания опасен материал, ще си понесат отговорността.
"Отговорните за тази катастрофа ще си платят! Това е национална клетва в името на загиналите!". Премиерът Диаб призова всички приятелски и бартски държави да помогнат на страната му. Израел беше сред отзовалите се. Министърът на отбраната Бени Ганц и на външните работи Габи Ашкенази публикуваха обръщение с предложение за медицинска и хуманитарна помощ за Ливан.
Френският президент Емаюел Макрон телефонира на ливанския си колега и обяви, че Париж ще изпрати помощ. Помощ предложи и американският държавен секретар Майк Помпео, който обяви в Туитър, че Вашингтон следи ситуацията и е в готовност да окаже подкрепа.
В изявление от Белия дом американският президент Доналд Тръмп определи случилото се като възможна атака. Той се позова на мнението на военни представители, според които вероятно става дума за някакъв вид бомба.
Ливанските медии съобщават, че сред пострадалите са съпругата и дъщеря на премиер Хасан Диаб.
От посолството ни в Бейрут, което е в близост до района на взривовете край пристанището, нямат данни за български граждани сред пострадалите. По повод информацията за множество сринати фасади на сгради, изпочупени прозорци и повредени автомобили, от мисията ни съобщават, че сградата й е претърпяла минимални щети - счупени прозорци.
Причините за експлозиите засега не са установени.
ТАСС цитира ливански телевизионен канал, според който причината за хаоса в Бейрут е ракетен удар от Израел по склад на радикалната шиитска групировка "Хизбулла".
Снимка:cdn.cnn.com
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Руската прокуратура иска Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"
Руската прокуратура иска Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"
Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия
Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия
Гръцкото правителство оцеля при вот на недоверие
Гръцкото правителство оцеля при вот на недоверие
Два труса от 5,6 и 5,7 по Рихтер край западните брегове на Гърция
Два труса от 5,6 и 5,7 по Рихтер край западните брегове на Гърция



Яндекс.Метрика