Адидас изнася „бързи фабрики“ от Германия и САЩ в Азия

11.11.2019 г. 14:16:06 ч.
/
Адидас изнася „бързи фабрики“ от Германия и САЩ в Азия
Производителят на спортни стоки Адидаяс обяви в понеделник, че затваря две водещи фабрики в Германия и Съединените щати, които използват роботи и 4D печат, за да произвеждат маратонки, прехвърляйки вместо това производството в по-евтини азиатски фабрики.
Производството на високотехнологични маратонки в така наречените бързи фабрики в германския Ансбах и в американския град Атланта „ще бъде прекратено най-късно до април 2020 г.“, се казва в съобщение на Адидас.
Само преди три години базираната в Бавария група приветства своята концепция на бързи фабрики - която използва високо автоматизирани процеси, за по-бързото производство на маратонки, по-персонализирани и по-близки до търговските обекти - като доказателство, че производствените работни места могат да се върнат в страните с високи заплати.
Но от края на тази година произвежданите в бързите фабрики обувки ще се присъединят към другите модели на Адидас и ще се произвеждат от съществуващи доставчици в Азия, заявиха от групата.
Позовавайки се на „напредък“, постигнат при доставчиците, този ход би направил производството на обувките „по-гъвкав и икономичен, като същевременно разширява гамата от налични продукти“, заяви членът на изпълнителния съвет на Адидас Мартин Шенкланд.
Двете бързи фабрики изкарват едва милион от приблизително 400 милиона спортни обувки, произвеждани от групата всяка година.
Бъдещето на 160-те работници от завода в Ансбах засега не е ясно.
Фабриката се управлява от немската технологична фирма Йохслер, която си сътрудничи с Адидас по проекта.
Изпълнителният директор на Йохслер Клаудиус Козлик каза в същото изявление, че съжалява за изтеглянето на Aдидас.
Той обаче подчерта, че двете компании ще продължат да работят заедно върху подметки за футболни обувки и такива, прави с 4D-печат.
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
78,03% от руснаците гласуваха "за" конституционните промени
78,03% от руснаците гласуваха "за" конституционните промени
Коронавирус: 1/3 от заразените без симптоми вероятно имат имунитет
Коронавирус: 1/3 от заразените без симптоми вероятно имат имунитет
"Фолксваген" се отказа да строи завод в Турция
"Фолксваген" се отказа да строи завод в Турция
Рекорден брой заразени с коронавирус в САЩ за ден
Рекорден брой заразени с коронавирус в САЩ за денЯндекс.Метрика