Агнешкото скача двойно от фермата до магазина

08.04.2021 г. 14:20:55 ч.
/
Агнешкото скача двойно от фермата до магазина
Вмагазините масово спекулират и с цените месец преди празника – те скачат двойно от фермата до обектите, алармира  председателят на асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов пред „Монитор“.
По думите му потребителите са заблуждавани, че купуват местно производство, а всъщност получават месо от чужбина. „Все още нямаме готови агнета, нека покажат документи за произхода на тези, залели магазинната мрежа“, настояват от организацията.
Данни на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) сочат, че изкупната цена на килограм живо тегло от фермите е между 5 - 5.50 лв. без ДДС на едро. На дребно пък тя върви от 6 до 8 лв./ кг в зависимост от региона и големината на агнето.
През тази година самите производители претендират за малко по-високи цени изкупни цени заради поскъпването на фуражите и трудната година. Въпреки това, те смятат, че за спекула може да се приема цена по-висока от 15 лв./кг. По отношение на нерегламентирания внос Синапов коментира, че на 1 000 български заклани агнета се продават 10 000 вносни и нискокачествени. Печатът върху месото не може да бъде ориентир за неговото качество и произход.
Българското месо изглежда свежо и по-розово и единствено по външния вид може да се различи от вносното.

Рискът при покупка от магазина мрежа остава висок заради занижения контрол по митниците, твърди браншовикът.
За да се избегне спекулирането с произхода на месото е решено да се издаде заповед на агенцията за безопасност по храните за контрол на вноса на агнета от страни в Европейския съюз. Месото, което пристига у нас, трябва да се изследва от БАБХ – ще се следи се за характерни болести като салмонела.
Снимка:dobrudjabg.com
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
"АстраЗенека" няма да се прилага при жени под 60 г. с риск
"АстраЗенека" няма да се прилага при жени под 60 г. с риск
Една година без Милен Цветков, книга в негова памет
Една година без Милен Цветков, книга в негова памет
 Тошко Йорданов: ИТН ще обяви намеренията си, след като получи мандата
Тошко Йорданов: ИТН ще обяви намеренията си, след като получи мандата
ГЕРБ може и да върнат мандата
ГЕРБ може и да върнат мандатаЯндекс.Метрика