Начало >Добруджа >Култура

Актьорът Калчо Георгиев остава директор на ролите си (ВИДЕО)

13.10.2021 г. 18:43:49 ч.
/
Актьорът Калчо Георгиев остава директор на ролите си (ВИДЕО)
В Художествена галерия – Добрич беше открита юбилейна фотоизложба, посветена на 95 години от рождението на з. а. Калчо Георгиев. Над 50 архивни снимки разказват за творческия път на любимият на поколения добруджанци актьор в ДТ“Йордан Йовков“.
 
Ема Георгиева,  неговата спътница в живота и на сцената, често  казва:„Не мога да прежаля този мъж, говоря си със снимките у дома. Животът ни беше драма със звездни мигове“. Нейната идея за кът в ХГ подпомогнаха от община  Добрич. Д-р Емилия Баева зам.-кмет на общината, поднесе почитанията си на съпругата на актьора. През юни 1926 година  е роден актьорът Калчо Георгиев. Тази година се навършиха 95 г. от рождението  му.

„ Не водя статистика на ролите и Калчо не обичаше да ги брои“, разказва Ема. От многото цитати тя избира признанието на публиката „Той е някъде, но първо е в сърцата ни“. Припомня ни и думите на Велко Кънев: Благодаря ви добруджанци, че имах възможност да играя на тази прекрасна сцена  на която е играл бате Калчо“
Проф. Желчо Мандаджиев преподавател във ВИТИЗ: Защо си дошъл Калчо? Ти ли ще учиш нас или ние теб? Или искаш да ставаш директор на толбухинския театър? На тези думи Калчо Георгиев отговаря: Аз искам да съм директор на ролите си.
Проф.Филип Филипов след репетиция на Вълци и овце“: Калчо ти си актьор за Комеди Франсез.         

„Аз бях  до рамото му цял живот от 19 годишна и до днес въпреки, че го няма. Той беше любимец на гилдията. Помня как го посрещаха в столичните театри“, споделя Ема Георгиева. Спомените и снимките тя иска да скъта за любимия внук в Америка, за Калин.
Калчо Георгиев е носител на общо 14 награди от различни театрални форуми. Престижни са наградите му от Националните прегледи на българската драма и театър – два пъти за ролята на Куцар от „Албена“, един път за образа на Масларски от „Милионерът“ и Манолаки от „Чифликът край границата“ на Йовков. Гастролирал е  успешно в Нитра, Чехословакия с ролята на Масларски. Добруджанци, и не само, ще го запомнят преди всичко като Йовков герой по думите на Ема Георгиева. Носител е на наградата на Унгарския културен център за ролята му в „Лудия“ от Шандор Петьофи. Носител е на трите степени на ордена „Кирил и Методий“ и ордена „Народна република България“, първа степен.
 Зрителите ще го помнят и във филма „Иван Кондарев“, в телевизионния сериал „Златният век“ играе отец Матейко и в  детската телевизионна новела „Клепчо“.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Преслав Димитров
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Културен календар на Добрич за 25-31 октомври
Културен календар на Добрич за 25-31 октомври
Християна Дънкова  ще представя България във  "Voice of Turan" в Казахстан
Християна Дънкова ще представя България във "Voice of Turan" в Казахстан
"Шеги на любовта" по Чехов ще се играе в Добрич
"Шеги на любовта" по Чехов ще се играе в Добрич
Празник за художника е всеки ден в ателието и всяка изложба (ВИДЕО)
Празник за художника е всеки ден в ателието и всяка изложба (ВИДЕО)Яндекс.Метрика