Начало >Добруджа >Култура

Ан дьо Колбер-Христофоров: Една страна без традиция губи душата си (ВИДЕО)

11.07.2018 г. 16:14:36 ч.
/
Ан дьо Колбер-Христофоров: Една страна без традиция губи душата си (ВИДЕО)
Аристократка по потекло и дух, Ан дьо Колбер-Христофоров не скрива задоволството си да е отново в Добрич и България. Освен, че е родила четири деца на българина проф.д-р Боян Христофоров, тя дава подслон и поплина на 76 студенти под парижкия покрив. По френски изтънчена, по български откровена, Ан дьо Колбер говори за традициите на френската и българска култури.  „Една страна без традиции губи душата си“, казва потомката на Жан-Батист Колбер.Творбите и са в най-топлите цветове на палитрата. Пленяват с въображение и широта. „За нас с Елена Панайотова е чест да имаме изложба тук и макар много различни и с различна техника имаме еднакво отношение към изкуството  и духовността“, казва Ан дьо Колбер Христофоров. Изложбата „Пътищата на лятото“ освен в Добрич ще пътува до Каварна, а по късно  за Баку, Азербейджан. От българските студенти, които приема в дома си в Париж, Ан се е научила да готви български гозби-баница, гювеч, кюфтета. От българите Ан заобичала и музиката. Условието което поставят на студентите срещу подслон и храна е само да им се учи.
Живея наистина два различни живота, признава художничката. Първият в луксозни къщи и тоалети, въображаем може би, а другият с Боян Христофоров с много любов и страст и запълва смисъла на нещата и отвъд границите. Тази вечер от 18.00 ч. в Художествена галерия – Добрич се открива изложбата „Пътищата на лятото“ на Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова. Тя представя творчеството на две художнички от различни поколения, свързани от дългогодишно приятелство, копнеж по пътувания и творческа свобода.
Ан дьо Колбер-Христофоров /р.1936/ е известна френска художничка, която вижда света по магически начин и го претворява с ярки цветове в картини и гоблени. Родена в Люк, Прованс, Южна Франция и е потомка на Жан-Батист Колбер, френски политик и финансов министър на Луи XIV. Живее и работи в Париж.
Участвала е в самостоятелни и групови изложби във Франция, САЩ, Южна Корея, Германия, Италия, Финландия, Белгия, Того, Габон, Русия, Япония, Албания, Бразилия.
Носителка е на награди между които: 1989 - златен медал от Международния салон в Рим; 1990 - награда на фондация Бернхайм, Париж; 1993 - Ротари Клуб, Ажен, Франция; 1993 - Сребърен медал - Международно дружество, Париж; 1995 - Почетен медал,Дружество за подпомагане на изкуствата, Париж; 1996 - трета награда на Международна изложба в Брюж, Белгия; 2002 - сребърен медал на Салона в Дравей, Франция; 2003 - сребърен медал, Салон Кинси награда за стенопис на Националното дружество за изящни изкуства, Франция (2006).
Има многобройни участия в: Салон на Независимите, Салон на Френските артисти Салон на малкия формат; Салон на жените художнички и др.
В България е излагала в София, Добрич, Варна, Балчик, Пазарджик, Банско
Творчеството й е наситено със завладяващ колорит, то носи светлината на Прованс и топлината и ритъма на българските традиции. Тя е влюбена в природата и хората на България и нейните картини очароват с неочаквани композици и декоративни цветни хармонии.

Репортаж на Павлина Живкова и Севдалина Сарандева
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Заради икономии намаляват наполовина новите постановки на Кукления театър в Добрич
Заради икономии намаляват наполовина новите постановки на Кукления театър в Добрич
Кукленият театър открива сезона с "Вълкът и седемте козлета"
Кукленият театър открива сезона с "Вълкът и седемте козлета"
80 години отбелязва Народно читалище „Пробуда-1939” в кв. Рилци
80 години отбелязва Народно читалище „Пробуда-1939” в кв. Рилци
Библиотека "Дора Габе" съхранява ценната  „Златна книга за Златна Добруджа”  и предлага онлайн издание(ВИДЕО)
Библиотека "Дора Габе" съхранява ценната „Златна книга за Златна Добруджа” и предлага онлайн издание(ВИДЕО)Яндекс.Метрика