Начало >Добруджа >Култура

Ан дьо Колбер-Христофоров: Една страна без традиция губи душата си (ВИДЕО)

11.07.2018 г. 16:14:36 ч.
/
Ан дьо Колбер-Христофоров: Една страна без традиция губи душата си (ВИДЕО)
Аристократка по потекло и дух, Ан дьо Колбер-Христофоров не скрива задоволството си да е отново в Добрич и България. Освен, че е родила четири деца на българина проф.д-р Боян Христофоров, тя дава подслон и поплина на 76 студенти под парижкия покрив. По френски изтънчена, по български откровена, Ан дьо Колбер говори за традициите на френската и българска култури.  „Една страна без традиции губи душата си“, казва потомката на Жан-Батист Колбер.Творбите и са в най-топлите цветове на палитрата. Пленяват с въображение и широта. „За нас с Елена Панайотова е чест да имаме изложба тук и макар много различни и с различна техника имаме еднакво отношение към изкуството  и духовността“, казва Ан дьо Колбер Христофоров. Изложбата „Пътищата на лятото“ освен в Добрич ще пътува до Каварна, а по късно  за Баку, Азербейджан. От българските студенти, които приема в дома си в Париж, Ан се е научила да готви български гозби-баница, гювеч, кюфтета. От българите Ан заобичала и музиката. Условието което поставят на студентите срещу подслон и храна е само да им се учи.
Живея наистина два различни живота, признава художничката. Първият в луксозни къщи и тоалети, въображаем може би, а другият с Боян Христофоров с много любов и страст и запълва смисъла на нещата и отвъд границите. Тази вечер от 18.00 ч. в Художествена галерия – Добрич се открива изложбата „Пътищата на лятото“ на Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова. Тя представя творчеството на две художнички от различни поколения, свързани от дългогодишно приятелство, копнеж по пътувания и творческа свобода.
Ан дьо Колбер-Христофоров /р.1936/ е известна френска художничка, която вижда света по магически начин и го претворява с ярки цветове в картини и гоблени. Родена в Люк, Прованс, Южна Франция и е потомка на Жан-Батист Колбер, френски политик и финансов министър на Луи XIV. Живее и работи в Париж.
Участвала е в самостоятелни и групови изложби във Франция, САЩ, Южна Корея, Германия, Италия, Финландия, Белгия, Того, Габон, Русия, Япония, Албания, Бразилия.
Носителка е на награди между които: 1989 - златен медал от Международния салон в Рим; 1990 - награда на фондация Бернхайм, Париж; 1993 - Ротари Клуб, Ажен, Франция; 1993 - Сребърен медал - Международно дружество, Париж; 1995 - Почетен медал,Дружество за подпомагане на изкуствата, Париж; 1996 - трета награда на Международна изложба в Брюж, Белгия; 2002 - сребърен медал на Салона в Дравей, Франция; 2003 - сребърен медал, Салон Кинси награда за стенопис на Националното дружество за изящни изкуства, Франция (2006).
Има многобройни участия в: Салон на Независимите, Салон на Френските артисти Салон на малкия формат; Салон на жените художнички и др.
В България е излагала в София, Добрич, Варна, Балчик, Пазарджик, Банско
Творчеството й е наситено със завладяващ колорит, то носи светлината на Прованс и топлината и ритъма на българските традиции. Тя е влюбена в природата и хората на България и нейните картини очароват с неочаквани композици и декоративни цветни хармонии.

Репортаж на Павлина Живкова и Севдалина Сарандева
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С "Дамски шивач" се връщат на сцена актьорите от ДТ "Йордан Йовков"
С "Дамски шивач" се връщат на сцена актьорите от ДТ "Йордан Йовков"
Добричката група "Brutales Masacres" се събира отново специално за "September Sun"
Добричката група "Brutales Masacres" се събира отново специално за "September Sun"
Общинските съветници от МК ГЕРБ (СДС) канят децата на Добрич на куклен спектакъл
Общинските съветници от МК ГЕРБ (СДС) канят децата на Добрич на куклен спектакъл
Кукленият театър отваря врати за децата днес
Кукленият театър отваря врати за децата днесЯндекс.Метрика