Ангелов: Най-големият проблем в момента е с медиците на първа линия

22.10.2020 г. 11:00:43 ч.
/
Ангелов: Най-големият проблем в момента е с медиците на първа линия
Петте области с най-много пациенти, хоспитализирани в лечебни заведения, са София - 425 случая,  Пловдив - 208, Благоевград- 197, Бургаска - 97  и Шумен - 82. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

"Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците, които са на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет - всички са изморени, голяма част от тях са заразени... Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в ефективното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези в специализираната медицинска помощ". 

Ангелов допълни, че се търси възможност тези медици "да получат полагащото им се достойно възнаграждение" при работа в болници.


Той заяви, че ще проведе видеоконферентна връзка с ректорите на медицинските университети и медицинските факултети в страната, на която да бъде обсъдена възможността студентите шести курс медицина, които карат държавните си стажове, да могат да се включат в битката с болестта и това да им бъде признато за стаж. 

Търсят се решения за липсата на медицински сестри и професионалисти по здравни грижи в лечебните заведения, които са под най-голям натиск. "Единствената възможност да намалим този натиск върху здравната система е да спазваме мерките", допълни министърът. Той допълни, че ще проведе среща с Българската асоциация на заведенията в търсене на съвместни решения.

Доц. Ангел Кунчев подчерта, че "кривата на хоспитализираните почти плътно върви по кривата на заболяемостта, което е логично, тъй като тук няма особена промяна в процента положителни, които имат клинична картина и имат нужда от лечение". Той е почти идентичен с предишните седмици. Относно задължителното носене на маски, той каза:

"Ключовото тук е отстоянието. Естествено, че ако ходите по улицата сам, няма нужда да носите маска. Искам много ясно да го кажа! Естествено че, ако се разхождате в парка няма да носите маска! Маска се слага, за да се пазим взаимно от човек, който е по-близо от метър и половина до нас. Спазено ли е това - няма нужда от маска, не е ли спазено, трябва маска".

Тодор Кантарджиев призова хората да не вземат свърхдози витамин D като превенция на болестта. 
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Родителите могат да кандидатстват за детегледачка до 2023 г.
Родителите могат да кандидатстват за детегледачка до 2023 г.
511 млн. евро в помощ на икономиката ни след одобрение на ЕК
511 млн. евро в помощ на икономиката ни след одобрение на ЕК
Атанас Бобоков излиза от ареста срещу 2 млн. лв.
Атанас Бобоков излиза от ареста срещу 2 млн. лв.
Проф. Киров: Приключи порнографията с новата Конституция
Проф. Киров: Приключи порнографията с новата КонституцияЯндекс.Метрика