Начало >Добруджа >Регионални

Археолози откриха уникален кръст на нос Калиакра

07.08.2013 г. 12:23:00 ч.
/ ИА Добруджа
Археолози откриха уникален кръст на нос Калиакра
Уникален кръст-енколпион с изображение на Богородица бе намерен още първия ден от разкопките на нос Калиакра. Находката е открита случайно на място, което не беше планирано за археологически проучвания, съобщи доц. д-р Бони Петрунова, зам.директор на Националния археологически институт с музей при БАН, под чието ръководство за пореден път се извършват разкопките.
Намереният кръст-енколпион е изключително фина изработка. На него се вижда лицето на Света Богородица, детенцето в ръцете и – т.нар. сцена „Умиление", в която тя е наклонила главата си към бебето Христос, и е представена в цял ръст с дълга роба. Около нея в медальони с много силен релеф и портретни изображения са съпровождащите я светци, които тепърва ще бъде установено кои са. Находката е прекрасно запазена - кръстът-енколпион е цял, с двете части и мястото, където са стояли светите мощи, с частта, за която се е хващала самата огърлица. Той е бил носен на врата, очевидно от висш свещеник, подчерта Бони Петрунова.
Това е един от най-ранните кръстове, откривани досега на нос Калиакра. По начина на изработка и по познатите подобни модели може да се съди, че е един от луксозните и че датира от периода края на 11 век - началото на 13 век. Намираните досега части от кръстове-енколпиони обикновено са били от втората половина на 14 век. Другото, в което археолозите са почти сигурни е, че този кръст е изработка в Киев и тепърва ще проследяват пътя му до нос Калиакра. Предстои да се търсят и допълнителни средства за разкопаване на мястото, на което бе открита уникалната находка, каза още Бони Петрунова.
През последните десет години общо 500 хиляди лева е дала Община Каварна за извършване на археологически проучвания на нос Калиакра. Средствата, отпуснати от Министерството на културата за този период, са в размер на 30 хиляди лева.


Коментирайте
Подобни новини
Новият председател на Добрички общински съвет свиква утре извънредно заседание (ВИДЕО)
Новият председател на Добрички общински съвет свиква утре извънредно заседание (ВИДЕО)
Извънредна сесия се свиква днес в Тервел
Извънредна сесия се свиква днес в Тервел
Ясен е един от заместниците на кмета на община Каварна
Ясен е един от заместниците на кмета на община Каварна
Първият голям транш хранителни продукти и облекла за децата от Кардам вече е доставен
Първият голям транш хранителни продукти и облекла за децата от Кардам вече е доставенЯндекс.Метрика