Начало >Добруджа >Общество

Архивите говорят за последствията от Ньойския договор в Южна Добруджа (ВИДЕО)

10.10.2019 г. 12:08:04 ч.
/
Архивите говорят за последствията от Ньойския договор в Южна Добруджа (ВИДЕО)
Изключително интересна и ценна  изложба документи „100 г. от Ньойския договор и последиците в Южна Добруджа (1919 – 1940 г.)” са подредили в Държавен архив Добрич. Поводът е  поредният  Ден на отворените врати организиран от екипа на  Държавен архив Добрич.Изложбата може да бъде разгледана от всеки, който желае  до 16.00 ч.  днес на ул.“Славянска“26 / на гърба на Младежки център.
Познати от историята и близкото минало личности могат да се видят във връзка с темата.Журналистът  Яни Хаджиянев Калиакренски има личен архив  и в изложбата е представено негово лично писмо до съпругата му,  за пребиваването му в затвора за мъченията които е преживял,  само заради факта ,че е българин, показва  и разказва директорът Деляна Фудулова. Една интересна снимка е свързана с миграцията на българското население от Южна Добруджа към вътрешността на България. Бъчварска работилница от село Вълчи дол  с бежанци, документира факта. Фотография на служители от община град Добрич от 1926 година показва, че само двама са били българите в администрацията тогава, петима са турци и останалото мнозинство е от румънци.
Представените в изложбата документи са систематизирани в четири подтеми. Административен режим, колонизационен процес, емигриране на българското население.Стопански живот-земеделско стопанство, промишленост, търговия, здравеопазване.Просветен, културен и църковен живот, спортни дейности обхваща една от подтемите и Националноосвободителни борби.
Екипът на архиварите в Добрич си поставя за цел  да насочи общественото внимание към значението на документите, казва Деляна Фудулова. До фактическата годишнина 100 години от подписването на Ньойския договор -27 ноември 1919 година, остава малко повече от месец. Договорът е наложен на България и  е символ на една от националните катастрофи, припомня Фудулова. Министър-председателят тогава Александър Стамболийски го подписва под натиск. Съгласно договора България губи над 11 хиляди километра от територията си и близо 600 хиляди души от населението попада под румънска окупация. Южна Добруджа според несправедливия договор се вписва в пределите на Румъния.
Румънската власт провежда през целия период 1919-1940 година културно- просветна асимилаторска политика. Румънизират се училищата и черквите.Обучението се води на румънски език, българското печатно слово е цензурирано. Самодейните  театрални  и музикални състави  изнасят представления след одобрения на Префектурата /Окръжно управление/. Всичко това се  доказва от документите подредени в тематичната изложба на Държавен архив-Добрич.
Снимки и страници свидетелстват още как стремежът на румънската власт към денационализиране поражда с естествена съпротива сред българското население. В основата на водената борба с легални  и нелегални средства стоят –Съюз „Добруджа“, Вътрешната добруджанска революционна организация, Българска миноритарна партия, Добруджански женски съюз.Всички те чрез действията си искат да насочат вниманието на международната общност към тежкото положение политическо и икономическо на южнодобруджанци.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Димитър Узунов
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
МЕСТНИ ИЗБОРИ: Профилактични прегледи по квартали провежда ГЕРБ (ВИДЕО)
МЕСТНИ ИЗБОРИ: Профилактични прегледи по квартали провежда ГЕРБ (ВИДЕО)
406 акта за установени нарушения са съставили от Инспекция по труда от началото на годината
406 акта за установени нарушения са съставили от Инспекция по труда от началото на годината
Над 1 млн. лева от просрочени глоби събра НАП Добрич
Над 1 млн. лева от просрочени глоби събра НАП Добрич
Архивите са живи  и понякога „цапат“ (ВИДЕО)
Архивите са живи и понякога „цапат“ (ВИДЕО)Яндекс.Метрика