Начало >Добруджа >Общество

Атанас Атанасов: Възможността да се свири на открито спаси летния музикален сезон

01.10.2020 г. 16:02:37 ч.
/
Атанас Атанасов: Възможността да се свири на открито спаси летния музикален сезон
„Музикалният живот в Добрич винаги е бил и продължава да е много активен. В града има много и различни музиканти, независимо че сме в  провинцията, встрани от големите градове. Говоря за колеги, които работят активно и в чужбина. Това може да е изненадващо за един страничен наблюдател, особено на фона на местните икономически условия, както и на икономическото състояние на България като цяло в последните около 20 години.“ Това заяви музикантът Атанас Атанасов (саксофон, флейта и кларнет), който е част от Духовия оркестър в Добрич и от „Добрич джаз бенд“ – формация, за чието създаване е и инициатор. Повод за разговора ни е отбелязвания на 1 октомври Празник на българските певци и музиканти.
Атанас Атанасов сподели, че той като човек на изкуството, както и неговите приятели и колеги, като че ли обръщат сравнително малко внимание на пандемията. „Сякаш сме малко встрани от тези неща, но пък те много влияят на работата ни“, обяснява той. Случващото се засяга целия свят, но за хората, които се занимават с изкуство е особено трудно. Причината е, че музиката и културата в по-общ план, изискват контакт между хората. Нашите изяви се основават на този контакт, на това взаимодействие с публиката, каза още Атанасов.
Той обясни, че заради пандемията и приложените в тази връзка мерки за безопасност, концертите и музикалните изяви през лятото са били редуцирани. Това се е усетило много ясно и на концерта в Органова зала на празничния за града 25 септември -  хората в залата с маски, на дистанция един от друг, а след проявата, всеки бърза да се прибере у дома. Усещането е малко тягостно, коментира Атанасов.
Възможността да се свири на открито през топлите месеци спаси летния сезон. Опасенията му са, че със застудяването и прогнозите за развитието на пандемията, може през зимата мерките да се затегнат още повече, а това пък да ограничи и изявите на музикантите в Добрич.
Надавам се да имаме възможност да свирим, да работим спокойно през следващите месеци, добави музикантът.   

Коментирайте
Подобни новини
Обществената телевизия ще излъчи предаване за съдбата на таврийските българи
Обществената телевизия ще излъчи предаване за съдбата на таврийските българи
Божанка Вуцова:  Наградата  на НЧ „Йордан Йовков” има особено голяма стойност в годината на  неговия 150-годишен юбилей
Божанка Вуцова: Наградата на НЧ „Йордан Йовков” има особено голяма стойност в годината на неговия 150-годишен юбилей
Времето на 30 октомври
Времето на 30 октомври
За първи път в Добрич ще се проведе Детективска игра
За първи път в Добрич ще се проведе Детективска играЯндекс.Метрика