Начало >Добруджа >Общество

Автоинструкторът Георги Добрев: Часовете на курса трябва да се увеличат (ВИДЕО)

14.08.2019 г. 09:29:06 ч.
/
Автоинструкторът Георги Добрев: Часовете на курса трябва да се увеличат (ВИДЕО)
Броят на учебните часове за кандидат шофьорите трябва да бъде увеличен, смята инструкторът от Добрич Георги Добрев, който има 40-годишен професионален стаж. Той смята, че настоящите 31 часа са недостатъчни за много от курсистите и подкрепя предвижданите в закона промени за завишаването им.

Това ще доведе да поскъпване на курса, защото разходите ни ще се увеличат, призна Георги Добрев. Според него повишението ще е ориентировъчно със 150-160 лв., но това зависи от окончателното решение на Народното събрание с колко ще се увеличат учебните часове. Той смята, че е добра идея инструкторите да имат правото да преценяват колко часа над настоящите 31 са достатъчни за всеки отделен курсист преди да се яви на изпит.

Завишен контрол по пътищата, глоби и събираемост на глобите – това според Георги Добрев са средствата за справяне с водачите, които никога не са се качвали на учебна кола и карат без книжка.

Август от години е най-натовареният месец за инструкторите в Добрич. Причината е, че много наши сънародници се прибират от Германия, Франция, Англия и Испания, за да изкарат шофьорския курс тук. Причината е, че в Западна Европа цената е много по-висока. В Германия курсът струва 3000 евро, което е точно 10 пъти над цената в Добрич.

Георги Добрев е категоричен, че нашият град е много подходящ за обучение на кандидат шофьорите и след изпита те са готови да се справят и в мегаполисите на Европа. Там организацията на движение е по-добра и се кара по-лесно, заяви инструкторът. Той подчерта, че за 40 мин. кормуване в Добрич ученикът минава през много повече кръстовища, отколкото във Варна или София, където може да попадне в задръстване, в което да стои 20 мин.

„Полигон по принцип в Добрич няма, защото не е задължително да има изпит на полигон. Учим кандидатите да паркират в реални условия – на улицата, между колите. Полигонът до стадион „Дружба“ го използваме за професионални водачи, за категориите C+E и A. Нужда от полигон имаме, но това е много скъпо съоръжение. Без съдействието на държавата или община Добрич няма как да се случи. Трябва много голяма площадка“, обясни Георги Добрев.

По негови наблюдения има много голяма промяна в поведението на младите водачи през годините, които стават все по-агресивни на пътя.

„Мислят си, че всичко на пътя става много лесно и че са станали състезатели, когато вземат книжка. Мислят си, че автомобилът се подчинява единствено и само на водача, но това не е вярно. Агресията е основно при младите водачи, току-що взели книжки. Не може някой като ти свирне или мине по-близо покрай теб, да спреш и да скачаш да се саморазправяш. Това е недопустимо. Непрекъснато говоря на тези теми с моите ученици. Искам да разберат, че агресията и високите скорости няма да доведат до добър край“, заяви Георги Добрев.

Инструкторите в град Добрич са около 45, като още десетина учебни коли от другите общини ежедневно идват в областния център.

Репортаж на Димитър Узунов и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика