Начало >Добруджа >Общество

Автоинструкторът Георги Добрев: Часовете на курса трябва да се увеличат (ВИДЕО)

14.08.2019 г. 09:29:06 ч.
/
Автоинструкторът Георги Добрев: Часовете на курса трябва да се увеличат (ВИДЕО)
Броят на учебните часове за кандидат шофьорите трябва да бъде увеличен, смята инструкторът от Добрич Георги Добрев, който има 40-годишен професионален стаж. Той смята, че настоящите 31 часа са недостатъчни за много от курсистите и подкрепя предвижданите в закона промени за завишаването им.

Това ще доведе да поскъпване на курса, защото разходите ни ще се увеличат, призна Георги Добрев. Според него повишението ще е ориентировъчно със 150-160 лв., но това зависи от окончателното решение на Народното събрание с колко ще се увеличат учебните часове. Той смята, че е добра идея инструкторите да имат правото да преценяват колко часа над настоящите 31 са достатъчни за всеки отделен курсист преди да се яви на изпит.

Завишен контрол по пътищата, глоби и събираемост на глобите – това според Георги Добрев са средствата за справяне с водачите, които никога не са се качвали на учебна кола и карат без книжка.

Август от години е най-натовареният месец за инструкторите в Добрич. Причината е, че много наши сънародници се прибират от Германия, Франция, Англия и Испания, за да изкарат шофьорския курс тук. Причината е, че в Западна Европа цената е много по-висока. В Германия курсът струва 3000 евро, което е точно 10 пъти над цената в Добрич.

Георги Добрев е категоричен, че нашият град е много подходящ за обучение на кандидат шофьорите и след изпита те са готови да се справят и в мегаполисите на Европа. Там организацията на движение е по-добра и се кара по-лесно, заяви инструкторът. Той подчерта, че за 40 мин. кормуване в Добрич ученикът минава през много повече кръстовища, отколкото във Варна или София, където може да попадне в задръстване, в което да стои 20 мин.

„Полигон по принцип в Добрич няма, защото не е задължително да има изпит на полигон. Учим кандидатите да паркират в реални условия – на улицата, между колите. Полигонът до стадион „Дружба“ го използваме за професионални водачи, за категориите C+E и A. Нужда от полигон имаме, но това е много скъпо съоръжение. Без съдействието на държавата или община Добрич няма как да се случи. Трябва много голяма площадка“, обясни Георги Добрев.

По негови наблюдения има много голяма промяна в поведението на младите водачи през годините, които стават все по-агресивни на пътя.

„Мислят си, че всичко на пътя става много лесно и че са станали състезатели, когато вземат книжка. Мислят си, че автомобилът се подчинява единствено и само на водача, но това не е вярно. Агресията е основно при младите водачи, току-що взели книжки. Не може някой като ти свирне или мине по-близо покрай теб, да спреш и да скачаш да се саморазправяш. Това е недопустимо. Непрекъснато говоря на тези теми с моите ученици. Искам да разберат, че агресията и високите скорости няма да доведат до добър край“, заяви Георги Добрев.

Инструкторите в град Добрич са около 45, като още десетина учебни коли от другите общини ежедневно идват в областния център.

Репортаж на Димитър Узунов и Преслав Димитров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Временна организация на движение на участък от бул. "25-и септември"
Временна организация на движение на участък от бул. "25-и септември"
Втори пациентен монитор дариха на болницата от кампанията „Капачки за благотворителност” (ВИДЕО)
Втори пациентен монитор дариха на болницата от кампанията „Капачки за благотворителност” (ВИДЕО)
Времето на 22 януари
Времето на 22 януари
На Бабинден - смях и настроение в пенсионерски клуб „Отец Паисий” в Добрич (ВИДЕО)
На Бабинден - смях и настроение в пенсионерски клуб „Отец Паисий” в Добрич (ВИДЕО)Яндекс.Метрика