Начало >Добруджа >Регионални

Базилика-съкровище е открита на Залдапа от международен екип (ВИДЕО)

02.08.2018 г. 15:32:09 ч.
/
Базилика-съкровище е открита на Залдапа от международен екип (ВИДЕО)
Четири  института и девет народности са събрани в Залдапа за археологическо лято-2018. Открита е четвъртата и най-богата базилика.Международен екип от археолози работи на разкопките на античен град Залдапа  община Крушари. Ръководители на разкопките са проф.Георги Атанасов, който за пета година работи на обекта и проф.Никола Бодри от френски университет в Квебек-Канада. Сред водещите специалисти  са още французинът женен за българка  доц. Доминик Моро  от университета Лил-Франция и доц.Албена Миланова от СУ“Климент Охридски“.  Зам. ръководител на  обекта е и доц. Йото Валериев.Тази година екипът на проф.Атанасов  е открил нова –четвърта базилика. Тя по непотвърдени още сведения е от 5-6 век  и е много по богата от епископската базилика, която се счита за най-голяма с 22 м.широчина.  „Базиликата ни изненада, тя е била изключително представителна, широка е приблизително колкото епископската-21 м., но я превишава с изключително богатата  украса. Целият централен кораб е застлан с мраморни плочи“,  посочва проф.Атанасов. Това, което е без аналог за Добруджа и цяла Скития, че стените на базиликата са греели от мозаечни пана. Мозайката съдържала и т.н. тесари позлатени кубчета.Това ще бъде  първата базилика за  деамбалаториум- сложна литургия. Разкопките се водят на два  сектора –базилика и северни порти.
„Такава подкрепа каквато получаваме от община Крушари до сега никъде не съм срещал“, сподели проф.Георги Атанасов . Той и колегите му благодариха лично на кмета на Крушари Добри Стефанов  за непрестанните грижи и помощ. Архиолозите са отседнали в специално изградена за тях база в Крушари. Кметът се погрижил за леглата им и за нови сервизни  помещения. За пет години от както се работи на Залдапа общината е отделила от скромния си бюджет 40 хил. лева.  Добрата новина която съобщи пред журналисти Добри Стефанов е спечелен проект пред Министерство на културата за 118 хил. лева. С тези пари ще успеят да съхранят по-най добрият начин  с временни покрития  на откритите предишните години  две базилики. Част от средствата са приведени, до 15 ноември строителните работи за които ще има  обявена обществена поръчка  трябва да приключат. “Правим големи усилия за да помагаме във всички посоки“,  признава кметът. 
До 20 септември трябва да приключи работата на обекта Залдапа за тази година. Финансирането  е подсигурено за цели пет години от страна на Римутски университет –Канада и проф.Бодри  с 250 хиляди долара. От френска страна  институтът в Лил е дал до момента 5 хил. лева , но проекти за още 500 хил. евро е разработил доц. Доминик Моро. За разлика от партньорите от другите страни МК до сега е заделило за този обект вече със световно значение 10 хил. лева.



Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на  младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
БЧК раздаде хранителни пакети на най-нуждаещите се лица в община Генерал Тошево
БЧК раздаде хранителни пакети на най-нуждаещите се лица в община Генерал Тошево



Яндекс.Метрика