Борисов: 4,5 млрд. лв. ще е помощта за бизнеса и хората

24.03.2020 г. 18:45:51 ч.
/
Борисов: 4,5 млрд. лв. ще е помощта за бизнеса и хората
4,5 млрд. лв. ще мобилизира правителството в помощ на бизнеса и хората, за да се преодолеят икономическите трудности, свързани с извънредното положение. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който представи икономическите мерки на правителството.
ББР се капитализира с 500 млн. лв., благодарение на които бизнесът ще може да ползва кредити в размер на 2,5 млрд. лв.
На хора, които са изпратени в принудителен неплатен отпуск пък ще се отпускат безлихвени потребителски кредити до 1500 лв., обяви Борисов. За целта правителството ще ги гарантира пред банките с 200 млн. лв., изброи премиерът.
„Две са големите мерки – едната е портфейлните гаранции през банката за развитие и тези 200 милиона за отпускането на необезпечени кредити на физически лица в неплатен отпуск“, каза и министърът на финансите Владислав Горанов. Кредитите обаче ще са за хора, които са запазили заетостта си и само са пуснати в неплатен отпуск, подчерта той. И бизнесът и хората могат да стигнат до тези пари през търговските банки, обясни той. ББР вече е изготвила и програма за двете мерки.
Мерките на БНБ, ББР и европейския банков орган не предполагат в следващия месец да има предоговаряне на кредити и събиране на такси от банките. Иначе обичайната банкова дейност струва нещо, коментира още Горанов.
Подпомагането за загубилите работата си ще е през социалната система и ще си ползват обезщетенията за безработица, посочи още Горанов. Патронажната грижа се разширява с 12 хил. души, а има готовност и да се раздадат до 1500 тона в хранителни пакети, посочи пък социалната министърка Деница Сачева.
По схемата за подпомагане на заплатите в затруднените сектори, при която държавата поема 60% от заплатата, а работодателя 40 на сто, ще бъдат отделени 1 млрд. лв., каза още Борисов.
600 млн. лв. оставя бюджетът в бизнеса пък като отлага плащането на данъците до 30 юни, посочи още министър-председателят. С извънредното законодателство бе отложено плащането на корпоративния данък. ДДС се плаща от хората и не е облекчение за бизнеса, същото важи и за осигуровките, обясни Владислав Горанов.
Отговорност на работодателите е да съхранят хората си. Допреди месец искаха да внасят хора откъде ли не и да им строим къщи. Нека сега опитат да запазят хората си, каза още финансовият министър.
Който не си е внасял осигуровките ще получава по-малко по тази схема. Ако готвач е на 200 лв. официално, а взема хиляди, ще е така“, обясни пък Борисов. „Всички малко ще редуцираме, за да си запазим работниците“, допълни премиерът.
„4,5 млрд. лв. досега. Ако трябва още, ще дадем още, но самата практика ще ни покаже къде има нужда“, каза още министър-председателят. 
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"



Яндекс.Метрика