Борисов: Готов съм да дам министерства на БСП и Кунева

07.10.2014 г. 10:00:00 ч.
/ ИА Добруджа
Борисов: Готов съм да дам министерства на БСП и Кунева
Правителство на малцинството със споделена отговорност. Такава формула за управление на страната обмисля да предложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Това означава кабинет с мандата на първата политическа сила, но с широка парламентарна подкрепа. Това е игра вабанк, много смел ход, но с оглед на критичната ситуация в страната може да проработи, обясниха наблюдатели. Твърди се, че формулата му е подсказана от Брюксел по логиката - в безизходица всички карти се вадят на масата.
„Готов съм да предоставя министерски кресла и на други партии, при положение че те споделят с нас отговорността за дадени политики - обяви Борисов авангардната си идея пред „Преса". - Например ако в БСП имат разумни виждания в областта на отбраната, защо да не им дам възможност да предложат свой министър в кабинета на ГЕРБ. Или пък ако хората на Кунева са готови да се ангажират с решаването на проблемите в образованието, бих приел техния вариант за министър в този сектор", разви вижданията си Борисов. Според него възможността за широка коалиция от типа на германската е угаснала в нощта на изборите заради катастрофалния резултат на БСП.
Борисов е готов на разумни компромиси, за да осигури парламентарна подкрепа за кабинета си, но не би приел априори да му се поставят условия за постове. Изхожда от фак¬та, че на тези избори ГЕРБ е препотвърдил влиянието си в страната и е получил подкрепата на 1,1 милиона избиратели. „Големите партии правят малки компромиси, малките - големи", обясни позицията си Борисов. Лично той ще води преговорите с ръководствата на парламентарните формации. И няма да бърза да „се предлага", за да не бъде „рекетиран". Споделя част от позициите на Патриотичния фронт, а за останалите партии очаква да осъзнаят тежката оценка на избирателя.
По първоначални данни тези преговори ще бъдат изключително трудни и вероятно ще се проточат две-три седмици, поне до 24-25 октомври.

Източник:actualno.com

Коментирайте
Подобни новини
Хероин за над 3,6 млн. лева задържаха на Дунав мост
Хероин за над 3,6 млн. лева задържаха на Дунав мост
Синдикатите готвят протест в края на месеца заради болничните
Синдикатите готвят протест в края на месеца заради болничните
Перник на воден режим от днес, жители готвят протест
Перник на воден режим от днес, жители готвят протест
Пореден протест на собственици на малки бензиностанции
Пореден протест на собственици на малки бензиностанцииЯндекс.Метрика