Борисов: Готов съм да дам министерства на БСП и Кунева

07.10.2014 г. 10:00:00 ч.
/ ИА Добруджа
Борисов: Готов съм да дам министерства на БСП и Кунева
Правителство на малцинството със споделена отговорност. Такава формула за управление на страната обмисля да предложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Това означава кабинет с мандата на първата политическа сила, но с широка парламентарна подкрепа. Това е игра вабанк, много смел ход, но с оглед на критичната ситуация в страната може да проработи, обясниха наблюдатели. Твърди се, че формулата му е подсказана от Брюксел по логиката - в безизходица всички карти се вадят на масата.
„Готов съм да предоставя министерски кресла и на други партии, при положение че те споделят с нас отговорността за дадени политики - обяви Борисов авангардната си идея пред „Преса". - Например ако в БСП имат разумни виждания в областта на отбраната, защо да не им дам възможност да предложат свой министър в кабинета на ГЕРБ. Или пък ако хората на Кунева са готови да се ангажират с решаването на проблемите в образованието, бих приел техния вариант за министър в този сектор", разви вижданията си Борисов. Според него възможността за широка коалиция от типа на германската е угаснала в нощта на изборите заради катастрофалния резултат на БСП.
Борисов е готов на разумни компромиси, за да осигури парламентарна подкрепа за кабинета си, но не би приел априори да му се поставят условия за постове. Изхожда от фак¬та, че на тези избори ГЕРБ е препотвърдил влиянието си в страната и е получил подкрепата на 1,1 милиона избиратели. „Големите партии правят малки компромиси, малките - големи", обясни позицията си Борисов. Лично той ще води преговорите с ръководствата на парламентарните формации. И няма да бърза да „се предлага", за да не бъде „рекетиран". Споделя част от позициите на Патриотичния фронт, а за останалите партии очаква да осъзнаят тежката оценка на избирателя.
По първоначални данни тези преговори ще бъдат изключително трудни и вероятно ще се проточат две-три седмици, поне до 24-25 октомври.

Източник:actualno.com

Коментирайте
Подобни новини
Румен Радев: Разговорът за бъдещето на България е възможен само след оставки
Румен Радев: Разговорът за бъдещето на България е възможен само след оставки
Христо Иванов: И обикновено НС може да приеме промените, които Борисов предлага
Христо Иванов: И обикновено НС може да приеме промените, които Борисов предлага
Плодовете поскъпнаха рекордно за година, отчете НСИ
Плодовете поскъпнаха рекордно за година, отчете НСИ
3/4 от работниците у нас сменят работа заради ниско заплащане
3/4 от работниците у нас сменят работа заради ниско заплащанеЯндекс.Метрика