Начало >Добруджа >Култура

Бяло цвете за Йордан Йовков и за една бяла страна

20.11.2019 г. 13:21:46 ч.
/
Бяло цвете за  Йордан Йовков и  за една бяла страна
Литературен музей „Йордан Йовков“-Добрич, заедно с шестокласници от клуб „Знаете ли български език?“ от СУ„Св. Климент Охридски“  са решили да  припомнят  емблематичния разказ на Йовков „Белите рози“. На 21 ноември (четвъртък) от 13.15 часа в Дом-паметника в Добрич се организира  Празник на словото.  Организаторите призовават да послушаме Йовковите думи, да погостуваме в Йовковата бяла страна. А след това да поднесем бяло цвете пред паметника на писателя.Те изразяват надежда за един  Йовков свят  по-бял и по-добър.
Когато четем Йовковите творби, обикновено попадаме в „бялата страна“ (Васил Попов) на писателя, където вихрено лети белият ескадрон, изстрадалите очи търсят по жицата бялата лястовица, човекът изкупува греха си пред бялата вълчица или двама млади се сбогуват завинаги с букет бели рози, припомнят от Дом паметник „Йордан Йовков“.
Отново е ноември. Отново Добрич и Добруджа преживяват Йовковото слово. Отново ще положим своите цветя в нозете на писателя, покланяйки му се доземи. Тази година с бели рози, за да пристъпим в бялата страна на белетриста, за да внесем малко светлина преди една от най-черните дати в българската история – 27 ноември 1919 г., когато и Добруджа е откъсната задълго от окървавеното тяло на родината. Поклон и пред неустрашимата българска войска, за която Йовков написа стотици страници. И се сбогува с войната с букет бели рози.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Ясни са предложенията за носители на годишните награди „Добрич“
Ясни са предложенията за носители на годишните награди „Добрич“
Клавирен концерт в Добрич на младата пианистка Мария–Десислава Стойчева
Клавирен концерт в Добрич на младата пианистка Мария–Десислава Стойчева
Нели Грегъри отваря майсторска школа по пеене (ВИДЕО)
Нели Грегъри отваря майсторска школа по пеене (ВИДЕО)
Културен афиш в Добрич за периода 28 септември – 4 октомври
Културен афиш в Добрич за периода 28 септември – 4 октомвриЯндекс.Метрика