Брюксел планира обща европейска минимална заплата

15.01.2020 г. 11:19:57 ч.
/
Брюксел планира обща европейска минимална заплата
Европейската комисия ще се опита да убеди скептично настроените северни страни в Съюза да подкрепят инициативата за въвеждане на обща европейска минимална работна заплата.
Това обяви Николас Шмит, еврокомисарят, отговарящ за работните места и социалните права.
Той каза, че са започнали консултации относно плана на Комисията за борба с експлоатацията на евтина работна ръка в Европейския съюз и факта, че в много страни в съюза работниците получават значително по-ниски заплати за определени професии, отколкото в други страни.
Ако достатъчно държави от ЕС подкрепят инициативата, това може да доведе до въвеждане на нов закон.
Шмит обаче заяви, че Брюксел е чул критики от северните страни, опасяващи се, че подобна инициатива може да подкопае техните системи за колективно договаряне, чрез които работниците и работодателите в тези страни определят заплати.
"Имахме много дискусии с шведските, както и с датските профсъюзи, с работодателите и правителствата в тези страни", каза Шмит.
„Така че е ясно, че в бъдещия правен текст ние ще гарантираме, че има разпоредби, които дават яснота, че системата на колективното договаряне, като например в Швеция, Дания и вероятно в други страни, е защитена“, добави той.
Дания, Швеция и Финландия нямат минимална заплата. Вместо това заплатите се договарят директно между синдикатите и работодателите - така наречената система за колективно договаряне - и обикновено са по-висока, отколкото в повечето други страни от ЕС./БГНЕС
Снимка:www.itl.cat
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
СЗО: 628 000 са потвърдените новозаразени в целия свят
СЗО: 628 000 са потвърдените новозаразени в целия свят
В Москва започна масова ваксинация
В Москва започна масова ваксинация
В Мадрид забраняват посрещането на Нова година по площадите
В Мадрид забраняват посрещането на Нова година по площадите
Иран отхърли условията на Байдън за връщане на САЩ към ядрената сделка
Иран отхърли условията на Байдън за връщане на САЩ към ядрената сделкаЯндекс.Метрика