Брюксел скастри политиците: Не ограничавайте журналистите по време на пандемията. Те пресичат дезинформацията

23.03.2020 г. 16:10:26 ч.
/ ИА Добруджа
Брюксел скастри политиците: Не ограничавайте журналистите по време на пандемията. Те пресичат дезинформацията
Всяка извънредна мярка за преодоляване за епидемията от COVID-19 трябва да бъде съобразена с европейските и международните задължения, поети от държавите по отношение на правата на човека, трябва да бъде съразмерна и необходима.
Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с мерките, обсъждани от властите в Унгария, предаде БТА.
Мнението на ЕК е известно - демокрацията не може да работи без честни и независими медии. Във време на криза е още по-важно журналистите да могат да вършат спокойно работата си именно за да се пресича дезинформацията и европейците да имат достъп до съществената информация, добави говорителят.
Всички извънредни мерки трябва да бъдат временни, в съответствие с кризата, посочи той. Говорителят отбеляза, че държавите имат правомощието да предприемат мерките, необходими за опазване на здравето и обществения ред.
Следим внимателно събитията във всички държави от ЕС и ги подкрепяме в усилията срещу разпространението на заразата, посочи говорителят. Той уточни, че ЕК е запозната с унгарския законопроект и засега няма да го коментира.
Според законопроект, внесен в парламента от министъра на правосъдието Юдит Варга, унгарското правителство ще поиска извънредното положение в страната да се удължи за неопределен срок. Текстът предвижда и 5 години затвор за хората, които пречат на мерките против разпространението на коронавируса, както и за тези, разпространяващи лъжлива информация.
Премиерът Виктор Орбан, който е на власт от 2010 г., вече затвори границите за чужденци и ограничи работното време на магазините и ресторантите. Извънредното положение бе обявено на 11 март за период от 15 дни.
Предложеният сега текст позволява на правителството да управлява чрез специални укази, дори ако парламентът не проведе следваща сесия през 2020 г. Опозицията предупреди, че иска всички партии да се включат в дебатите в понеделник още преди сесията да започне. Лидерът на парламентарната група на управляващите от "Фидес" Мате Косич заяви, че кабинетът иска законът да бъде одобрен по ускорената процедура, за която са нужни гласовете на 80% от депутатите.
Източник:БТА

Коментирайте
Подобни новини
Германия със спад на случаите на COVID-19 за четвърти ден
Германия със спад на случаите на COVID-19 за четвърти ден
1, 6 млн. американци тествани за коронавирус
1, 6 млн. американци тествани за коронавирус
Борис Джонсън е постъпил в болница
Борис Джонсън е постъпил в болница
Заразените с COVID-19 в света вече са над 1 200 000, жертвите – 64 729
Заразените с COVID-19 в света вече са над 1 200 000, жертвите – 64 729Яндекс.Метрика