Начало >Добруджа >Регионални

Бутиково розово масло с мирис на шоколад добиват в дестилерията в с.Славеево (ВИДЕО)

16.07.2020 г. 16:09:56 ч.
/
Бутиково розово масло с мирис на шоколад добиват в дестилерията в с.Славеево (ВИДЕО)
Лаборатория за  анализ на суровини в дестилерията  на "Възход - Арньо и сие" с управител Венцислава Апостолова в село Славеево  община Добричка,  работи на пълни обороти. Това е единствената дестилерия  за рози и лавандула  обяснява инж.Таня Аптиева - ръководител производство и технологии. Екип на МГ“Добруджа“ видя пълният процес от  доставяне на суровината, пресоване и извличане на масло от рози и лавандула. Първото розово масло за Северна България вече е във флакончета, показва инж.Аптиева. Тя работи в дестилерията от една година. От толкова време съществува дестилерията направена по Мярка 4.2. по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2014-2020 , разказва Венцислава Апостолова. Сушата тази година се е отразила на добивите от рози и лавандула, но за сметка на това качеството е много добро.

Преди година  пак по  ПРСР , Мярка 4.1  стопаните засели 300 декара с рози, които  вече са обработени  в розово масло  и круши които ще предложат на  пазара. Добивът тази година е повече от 115 тона розов цвят.
Анализ –тест на лавандула за да се види какъв е процентът на  етерично масло, наблюдава екипът ни днес. Рандеманът на лавандулата е от 60 до 120 кг за един килограм масло.

Розовите насаждения са млади само на една година и реколтата при северните ни условия е много добра. 386 кг от дка  рози са изкарали от масивите на фирмата, като се отглежда маслодайна Дамасцена.
Розоберът започвал  в 5 сутринта и приключва още  в 11.30 -12 часа преди обед.  1200 и 1400 лв. заработват берачите  в зависимост от сръчността  си тъй като се заплаща за килограм обран розов цвят.
Дестилацията на розите става във водно-парна баня. От 3250-3500 кг рози се получава 1 кг. розово масло. Много сложен и труден е въпросът за пазара на стоката, пояснява инж.Таня Аптиева, защото пазарът на този етап е затворен.От една страна заради КОВИД-19, от друга заради свръхпроизводството на етерични масла в България. Това неизменно обуславя падането на цената както на розовото, така и на лавандуловото масло.

Капацитетът на дестилерията за обработка на лавандула е 40 тона на денонощие. Фермерите изчисляват лавандулата  като добив по 7-10 кг. от дка. Като рандеман от 56 кг лавандула излиза  1 кг. етерично масло. Най-доброто, което могат да знаят фермерите тази година, е че при лавандулата има много високо съдържание на линалилацетат  заради сушата, което ще доведе до по-висока цена, обяснява инж.Аптиева.

Венцислава Апостолова е много доволна от реколтата от рози и лавандула и най-вече от работата на екипа на фирмата. Тя ни въвежда в същинската част на дестилерията с пет апарата през, които се филтрира лавандулата днес и розата преди време. Всеки апарат работи сам за себе си и до час и половина клиентите донесли суровина могат да си получат маслото. При обработката на рози всичките пет апарата се вливат в една кула. Розовото масло има шоколадов мирис и е по бутиково, обяснява Апостолова. Изпратени са проби, има запитвания от чуждестранни клиенти въпрос на време и договори е реализацията на ароматната продукция.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Каварна тържествено изпрати своите абитуриенти от Випуск 2021
Каварна тържествено изпрати своите абитуриенти от Випуск 2021
Деветокласничка от Тервел избрана да участва в Лятна академия за млади жени-лидери
Деветокласничка от Тервел избрана да участва в Лятна академия за млади жени-лидери
Абитуриентите в Генерал Тошево бяха изпратени с тържествени празненства в своите училища
Абитуриентите в Генерал Тошево бяха изпратени с тържествени празненства в своите училища
Кметът на Крушари поздравява всички мюсюлмани от общината по повод празника
Кметът на Крушари поздравява всички мюсюлмани от общината по повод празникаЯндекс.Метрика