България е поела нов външен дълг за 2,5 млрд. евро

16.09.2020 г. 14:14:03 ч.
/
България е поела нов външен дълг за 2,5 млрд. евро
България е поела нов външен дълг за 2,5 млрд. евро в две емисии - със срочност от 10 и от 30 години, потвърдиха за "Хоризонт" източници, близки до процеса.
Новото задължение е при много изгодна цена.
Страната ни има право на нов дълг от 10 млрд. лева за цялата 2020 година.
До момента е поет за милиард и 200 милиона лева като държавни ценни книжа.
Oт финансово министерство потвърдиха, че България успешно пласира облигации, представляващи Главен, необезпечен заем във формат „Regulation S“, в два транша от по 1,25 млрд. евро и срочности от 10 и 30 години.
Постигнатите на 15-и септември параметри на двата транша са следните: за 10 годишната облигация – средна цена 99,863, лихвен купон в размер на 0,375 % и доходност от 0,389%, докато за 30-годишните книжа средната цена е 99,566, лихвен купон в размер на 1,375% и доходност от 1,476%. За първата емисия е имало 255 поръчки, а за втората - 236 поръчки, което е сигнал за наистина висок интерес.

Ролята на Водещи мениджъри беше поверена на BNP Paribas, Citi, JP Morgan and UniCredit, посочват от финансовото министерство.

Възползвайки се от благоприятните текущи пазарни условия и оскъдните възможности за инвестиране в рамките на рисковия сегмент, към който принадлежи страната, България се завърна на международните капиталови пазари след повече от 4 години отсъствие от последната емисия през март 2016 година.
Министър Ананиев заяви, че първоначалният план е бил да се предложат облигации за около 2 млрд. евро, но емисията е била четирикратно преподписана. Според него заявките са били за над 7 млрд. евро, като в крайна сметка са били продадени по 1,25 млрд. евро от всяка една от две емисии.
Ананиев определи проведения аукцион като "уникален резултат", тъй като постигната доходност може да се сравни с тази на страни с по-висок кредитен рейтинг от този на България.
Това е първото излизане на нашата страна на международните дългови пазари от 2016 година насам и първото емитиране на 30-годишен дълг.
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
БСП избра Националния си съвет
БСП избра Националния си съвет
Частични местни избори за кметове на кметства в 13 области
Частични местни избори за кметове на кметства в 13 области
Официално учредяват партията на Цветанов
Официално учредяват партията на Цветанов
Двама младежи загинаха при челен удар на кола в дърво
Двама младежи загинаха при челен удар на кола в дървоЯндекс.Метрика