Цацаров: Същите хора и кръгове, които атакуват прокуратурата, не искат и КПКОНПИ да работи

03.12.2019 г. 11:46:06 ч.
/
Цацаров: Същите хора и кръгове, които атакуват прокуратурата, не искат и КПКОНПИ да работи
Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика провежда изслушване на кандидатите за нов антикорупционен шеф. Претендентите са двама - депутатът от „Воля” Симеон Найденов и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти”, предаде репортер на БГНЕС.

При личен състав на комисията 482 щатни бройки, 7% и то непълни седем, са служителите, които се занимават с оперативно-издирвателна работа и пряко с противодействие на корупцията. При всички случаи броят на служителите трябва да бъде увеличен, заяви Сотир Цацаров и уточни, че не предвижда увеличение на щата на комисията.

Дирекция Антикорупцията трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната, каза Цацаров.

Настоящият обвинител номер едно отново повтори тезата си, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия – не се нуждае да може да задържа, има достатъчно органи, които имат тези правомощия. Не се нуждае и от правомощия да разполага със собствени средства за СРС. Правомощията, които има КПКОНПИ са напълно достатъчни, нови не са необходими. Действащите трябва да бъдат развити, каза Цацаров.
Главният прокурор посочи, че не може да се търси или да се иска каквато и да е промяна в работата на комисията отвън без да се осъществи промяна вътре в самата структура на КПКОНПИ.
Сотир Цацаров предлага да се създаде Консултативен съвет към КПКОНПИ с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт.

Липсата на ясни и единни декларации за имущества и интереси води до голямо объркване. Приемане на единни указания за попълване на декларация ще бъде първостепенна задача за мен, посочи още Сотир Цацаров.

Цацаров посочи, че приоритетното направление на дейност както на комисията, така и негово, ако бъде избран, би било противодействието на корупцията, чрез разкриване на прояви на лица, заемащи висши и публични длъжности.

По време на отговарянето на въпросите той каза, че КПКОНПИ не е търговска капания, той е орган създаден от държавата със закон и който провежда държавната политика по отношение на превенция на корупцията. „Елементарното мерене на КПКОНПИ колко поглъщате и колко давате или отнемате, всъщност не е коректно, просто защо наред с отнемането комисията се занимава и с още много, много други дейности”, заяви той. Становището на Цацаров обаче е, че по отношение на отнемането на незаконно придобито имущество, комисията действа изключително ефективно. „Неправилен е подходът ефективността на един държавен орган да се мери с това, какво той поглъща – използвам точния термин на задалия въпроса – и какво той дава. По тази логика, ако тя се направи ще се окаже, че 85% от държавните органи в страната, които са закрепени от конституцията поглъщат много, а не дават нищо. Това не е търговска компания”, заяви той.
„Аз наистина казах, че комисията трябва да бъде събудена, но позволете ми едно уточнение, комисията трябва да бъде събудена не защото тя е институция, която изначално е неефективна и не е постигнала нищо. От един момент, от един период на време, комисията остана без ръководство и тя изпадна в състояние на - бих казал общо взето административно замиране, от това състояние според мен тя трябва да бъде извадена”, каза Цацаров. Според него съществуват възможности тази комисия да заработи ефективно.
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Спецсъдът върна Маринела Арабаджиева в ареста
Спецсъдът върна Маринела Арабаджиева в ареста
Председателят на външната комисия Джема Грозданова подава оставка като депутат
Председателят на външната комисия Джема Грозданова подава оставка като депутат
Коалиционният съвет: Вотът няма да мине, кадрови промени ще има!
Коалиционният съвет: Вотът няма да мине, кадрови промени ще има!
Премиерът свиква Коалиционен съвет заради трите министерски оставки
Премиерът свиква Коалиционен съвет заради трите министерски оставкиЯндекс.Метрика