Начало >Добруджа >Общество

Цените на зърното ще растат, намаляват площите с рапица в Добруджа

14.01.2021 г. 10:20:47 ч.
/
Цените на зърното ще растат, намаляват площите с рапица в Добруджа
Дългоочаквани валежи от дъжд имаше в област Добрич. Това не се е случвало от 2 – 3 години. В последните дни количествата достигнаха 100 л. на кв. м., каза за медийна група „Добруджа“ Костадин Костадинов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).   Хубаво е, че валеше спокойно, няма наводнени земеделски площи. Водата попива и осигурява необходимата влага. Все пак притеснение има, но то е от прогнозираните за почивните дни ниски температури – до минус 10 - 14 градуса, каза той. Дано да повали и още малко сняг. Засега ситуацията от метеорологична гледна точка за земеделците е добра, счита председателят на НАЗ.  Надеждите са да има валежи и през месеците  февруари и март, заради пролетната сеитба и състоянието на пролетниците. Пшеницата се съживи от влагата и е в много добро състояние. Надяваме се да няма рязък спад в температурите и измръзване на растенията, добави Костадинов.
Като площи със засети есенни култури в Добруджа и по-конкретно на територията на област Добрич, показателите са приблизително еднакви с предходни години, но все пак се отчита спад в площите с рапица, каза председателят на асоциацията. Колегите в Добруджа избягват да я сеят, заради засушаванията, които се случват след сеитбата й през септември и трудното й поникване в началния стадий на развитие. Друга причина, заради която се сее по-малко рапица са многото пръскания и съответно разходи, които изисква тази земеделска култура.
Затова пък има лек ръст в засетите площи с ечемик, добави Костадинов.
Председателят на НАЗ каза още, че цените на пшеницата, царевицата и слънчогледа са с много високи нива на международните борси в сравнение с предната година. Причините за това са комплексни и не се изчерпват само със сушата в България.
Предстои ни доста интересна година, прогнозира Костадин Костадинов по отношение на цените на зърното в развитие за 2021 г. и относно тенденцията за следващите години.  От една страна влияе извънредната епидемична обстановка, от друга – предстоят избори. Това е важен момент, когато говорим за цена на продукцията като цяло и политиките, които ще се провеждат в тази посока.
Друг фактор, който влияе е наличието на стока и задържането на количества в някои страни. Тенденцията е за повишение на цените на зърното, смята Костадинов.

Коментирайте
Подобни новини
Първи договори за финансиране на средни предприятия от областта за преодоляване на последиците от пандемията
Първи договори за финансиране на средни предприятия от областта за преодоляване на последиците от пандемията
Заповед: Разрешават се планови операции и практики в училищата
Заповед: Разрешават се планови операции и практики в училищата
Времето на 16 януари
Времето на 16 януари
Стартира специализирана полицейска операция за безопасност на движението в малките населени места
Стартира специализирана полицейска операция за безопасност на движението в малките населени местаЯндекс.Метрика