Чавдар Чернев: За мен е голяма чест да съм треньор на националния отбор

13.01.2021 г. 13:43:22 ч.
/
Чавдар Чернев: За мен е голяма чест да съм треньор на националния отбор
Новият селекционер на националния отбор на България по хандбал за мъже е Чавдар Чернев – бивш състезател на „Добруджа“, двукратен шампион на страната с жълто-зеления екип.

„Гласуваното ми доверие е голяма чест за мен. Предизвикателството е огромно. Амбицията ми е да сме сред първите два отбора в предквалификационната група за европейското първенството и да се класираме за следващата фаза“, сподели Чавдар Чернев в интервю за радио „Добруджа“.

В средата на март България ще спори на турнир с Англия, Грузия и Кипър, като два от тях ще продължат в следващия кръг на квалификациите за Евро 2022.

Чавдар Чернев ще събере отбора на 4-дневен лагер на „Спорт Палас“ във Варна на 7 март. По време на тази подготовка България ще изиграе една контрола – с отбор от региона: „Добруджа“, „Шумен“ или „Спартак“ (Варна), или сборен състав от най-добрите от тези три тима.

В щаба на Чавдар Чернев влизат две познати на добричките фенове имена – Димитър Асенов, който също е защитавал жълто-зеления екипа и отговорникът за националните отбори в мъжки профил Георги Андреев – президент и треньор на ХК „Добруджа“.

„С Митко ще бъдем тандем. Заедно ще вземаме решенията. С него сме приятели от много години. Играли сме в юношеския националния отбор, били сме съотборници и в клубни отбори, заедно сме завършили НСА. Вижданията ни за хандбала и съвременните тенденции в играта се припокриват. А за Георги Андреев каквото и да кажа ще бъде малко. Той е уникален човек и специалист. Ще разчитаме безрезервно на неговия опит. Благодарни сме, че ще бъде до нас и ще ни подкрепя“, заяви Чавдар Чернев.

Той вече е почти наясно със състава, на който ще разчита за евроквалификацията. Макар и „Добруджа“ да се намира на незавидното предпоследно място в А група, един състезател на добричлии попада в полезрението на новия селекционер. Той смята да включи в националния отбор вратаря Емил Иванов.

Своето съгласие да играе за България е дал най-добрият роден хандбалист – крилото Светлин Димитров. След като спечели Купата на България с „Добруджа“ той продължи кариерата си във Франция. След десетилетие в третото ниво той премина в елитната група – едно от трите най-силни първенства в света.

„Светлин на драго сърце откликна на поканата да играе за националния отбор отново. Той доказва със своята игра във всеки мач във Франция през този сезон, че хандбалът в България е жив. Смятам, че в момента той е най-добре представящият се в чужбина български спортист от колективните спортове“, сподели Чавдар Чернев.

Коментирайте
Подобни новини
ПЛУВАНЕ: Щафетата на Добруджа постави национален рекорд на 4 по 50 съчетано
ПЛУВАНЕ: Щафетата на Добруджа постави национален рекорд на 4 по 50 съчетано
Йордан Йорданов – за целите, селекцията, екипите и школата на „Добруджа“ (ВИДЕО)
Йордан Йорданов – за целите, селекцията, екипите и школата на „Добруджа“ (ВИДЕО)
Иван Дюлгерски: Занапред треньорите в „Добруджа“ няма да водят тренировки в други школи (ВИДЕО)
Иван Дюлгерски: Занапред треньорите в „Добруджа“ няма да водят тренировки в други школи (ВИДЕО)
Красимир Гецов: „Чардафон“ е фаворит, но „Калиакра“ има своите шансове (АУДИО)
Красимир Гецов: „Чардафон“ е фаворит, но „Калиакра“ има своите шансове (АУДИО)Яндекс.Метрика