Начало >Добруджа >Общество

Чувствам се като Наташа Ростова пред първия бал, признава Любо Сивков по повод дебютната си книга (ВИДЕО)

28.02.2020 г. 15:13:49 ч.
/
Чувствам се като Наташа Ростова пред първия бал, признава Любо Сивков по повод дебютната си книга (ВИДЕО)
Малко ми е странно, дори смятам на представянето на книгата на 5 март веднага са призная, че се чувствам като героинята от "Война и мир" Наташа Ростова пред първия  бал. Това  казва Любомир Сивков по повод първото си художествено творение сред поредица от статии и научни публикации . Книгата се нарича "Светът е пъстър и тук, и там". Идеята се ражда случайно, продължава авторът, който се слави със своето сладкодумие. Стига си разказвал, заявили му неговите дъщеря и син и го накарали да опише многобройните си пътувания и срещи със знаменити личности. Първата публикация направил във фейсбук, а хората чели с интерес и го насърчили да продължи да пише, а неговият близък приятел , бизнесменът Иван Сапунджиев помогнал за издаването й. Книгата е в три части. Първата част, която е кръстена ТУК,  е свързана с дейността на културните институти в Добрич. От 1995 до 2003 г., в продължение на два мандата, Любомир Сивков е зам.кмет "Хуманитарни дейности", като неговия  ресор са култура, образование, социални дейности и здравеопазване. Това е и повод за многобройните му срещи с изявени творци и посещение на десетки държави със съставите на Камерния оркестър, Ансамбъл "Добруджа", Духов оркестър, Хорът на учителките и др. Не се уморявам да повтарям, че ние все още не знаем какво богатство имаме в лицето на тези формации. Това именно богатство ни прави много силни, а аз имах щастието да съм пряк свидетел  как се приема от чужденците това, което те правят.
Почти три години Любомир Сивков  е работил като директор на Културно-информационния център към Българското посолство в Улан Батор, столицата на Монголия. Бил е в Китай, Япония, САЩ, Египет и на много други интересни места. Разказите за тези пътувания са поместени във втората част, която се нарича ТАМ.
А третата част на книгата включва "рошавите"  му мисли за пъстрия свят.
Не смятам себе си за писател, пояснява дипломираният философ от Софийски университет и специализант по "Естетика" от Санктпетербургския държавен университет. Той не обещава, че ще има втора книга, но кой знае...Още повече, че при хората на перото има правило - нито ден без написана страница. При него всичко се появява случайно, след среща с познат човек или приятен спомен. Авторът признава, че е съпреживял отново  изложеното  на белия лист, а най-вече е воден от убеждението, че повече хора трябва да усетят тези незабравими емоции и да подържат в себе си усещането, че разполагат с  качества и ценности, които заслужават уважение.
Книгата е илюстрирана с богат снимков материал от различни краища на света, а Сивков съжалява, че голяма част от архива му няма как да бъде поместен. Питам го за нещо интересно, а той се сеща за вековната традиция  в Монголия, когато в юртата влезе монах, стопанинът е длъжен да го настани, а после яхва коня и го оставя на разположение на жените и дъщерите си. Това е начин да се подобри гено фонда на нацията, тъй като юртите са на големи разстояния една от друга и контактите са силно ограничени...Друг забавен епизод е констатацията на липсата на чистачи в японските училища, защото децата сами почистват след себе си.
На 5 март в Огледална зала "Нели Божкова", от 17.30 ч. е представянето на книгата.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика