CNN спира излъчване в Русия след нов закон за медиите

11.11.2014 г. 12:27:00 ч.
/ ИА Добруджа
CNN спира излъчване в Русия след нов закон за медиите
Американският тв-канал CNN International спира излъчването си в Русия след над четвърт век на пазара. Това се налага от промени в руското законодателство, засягащо чуждестранните медии в страната, гласи съобщение на собственика на канала Turner Broadcasting System (TBS), предаде Bloomberg. От компанията изразиха надеждта, че в бъдеще ще се върнат на телевизионните екрани в Русия.
Представител на компанията-собственик споделя пред ТАСС, че TBS в момента проучва какви са вариантите за разпространяване на сигнала в Русия в контекста на промененото законодателство и че приключва съществуващите договори, но не се закрива московският филиал на телевизията.
Не се уточнява какви точно са нанесените промени, за да се стигне до оттеглянето на CNN. В края на септември парламентът прие закон, в последствие подписан на 15 октомври от президента Владимир Путин, с който се забранява чуждестранното участие в руски медии да надхвърля 20%, за сравнение преди лимитът беше 50% и липсваха ограничения в печатните и интернет издания.
Късно снощи TBS Europe е уведомила кабелните оператори, че от 31 декември няма да могат да разпространяват CNN на територията на Русия.
Промените в закона за медиите принуждават от руския пазар да се оттегли и норвежката инвестиционна група Skagen. Тя притежавашe дял от СТС Медия, но след одобряването на новия закон капиталовата оценка на акциите й в руската компания намаля наполовина до 728 млн. долара. В тримесечния отчет на Skagen Global се казва, че "въпреки, че акциите изглеждат сравнително евтини, те повече не са привлекателни заради рисковия проил и ниската доходност, предизвикани от политически рискове".


Коментирайте
Подобни новини
Оттеглилият се папа Бенедикт XVI е сериозно болен след посещение в Германия
Оттеглилият се папа Бенедикт XVI е сериозно болен след посещение в Германия
Изборите в САЩ остават на 3 ноември
Изборите в САЩ остават на 3 ноември
Туризмът по света - опустошен от коронавируса
Туризмът по света - опустошен от коронавируса
За по-малко от 2 години Италия построи нов мост на мястото на рухналия "Моранди"
За по-малко от 2 години Италия построи нов мост на мястото на рухналия "Моранди"Яндекс.Метрика