Начало >Добруджа >Общество

Цветозар Томов пред OFFNews: ГЕРБ с двама, а ИТН, БСП, ДПС и ДБ с по един депутат от Добрич

08.04.2021 г. 12:26:45 ч.
/ ИА Добруджа
Цветозар Томов пред OFFNews: ГЕРБ с двама, а ИТН, БСП, ДПС и ДБ с по един депутат от Добрич
Спечелилата изборите в област Добрич партия ГЕРБ ще има двама народни представители, а ИТН, БСП, ДПС и ДБ излъчват по един депутат от Добрички избирателен район. Изчислението е на социолога и бивш член на ЦИК Цветозар Томов за колегите от сайта OFFNews, които се обръщат към него с молба да изчисли, как се разпределят мандатите по многомандатните избирателни райони на база на публикуваните от ЦИК предварителни резултати.

Ако изчисленията на един от най-големите изборни специалисти в България се окажат точни, това означава, че Добрич ще излъчи следните народни представители: Деница Сачева и Красимир Николов (ГЕРБ), Мая Димитрова (БСП), Дилян Господинов (Има такъв народ), д-р Хасан Адемов (ДПС) и Албена Симеонова (Демократична България).

Социологът е извършил изчисленията по метода на Хеър-Нимайер.
 
Важно е да се каже, че докато ЦИК не обяви окончателните резултати, всякакви сметки са несигурни. Методът на Хеър-Нимайер е такъв, че дори промяната на един протокол може да промени реда на итерациите и тотално да размести мандатите, коментира Цветозар Томов.
 
Няколко аномалии правят впечатление, коментира Цветозар Томов. Едната е, че с по-малко от 1000 гласа "Изправи се! Мутри вън!" взима мандат в Кърджали. Другата е, че същата партия получава две места в Бургас.
Причината за тези размествания е ниският резултат на БСП в чужбина. Ако механично се разделят гласовете във всяка област (всеки МИР) на броя на мандатите, излиза че БСП печели 7 места повече, отколкото в действителност й се полагат. От друга страна почти никъде коалицията на Мая Манолова не печели пълен мандат и трябва да добие своите народни представители с остатъци, които стават все по-малки с нарастването на броя на итерациите.

Припомняме, че Централната избирателна комисия ще обяви днес какво е разпределението на 240-те депутатски мандата между 6-те политически формации, които ще сформират състава на 45-ото Народно събрание. Ще бъде направено разпределение на национално ниво, както и за всички 31 многомандатни избирателни райони. След като ЦИК се произнесе за гласуването с преференции, ще стане ясно и в кои от листите по райони има размествания. 
Данните ще бъдат оповестени след приключването на повторното въвеждане на протоколите от секционните комисии.
 

 

Коментирайте
Подобни новини
5 часа продължи последното заседание по делото за добива на газ в Добруджа
5 часа продължи последното заседание по делото за добива на газ в Добруджа
Времето на 20 април
Времето на 20 април
Мая Димитрова: Вече сме внесли 6 предложения, сред тях е законопроект за възрастните хора (ВИДЕО)
Мая Димитрова: Вече сме внесли 6 предложения, сред тях е законопроект за възрастните хора (ВИДЕО)
Априлското въстание на север от Балкана представя изложба в Добрич (ВИДЕО)
Априлското въстание на север от Балкана представя изложба в Добрич (ВИДЕО)Яндекс.Метрика