Д-р Дарина Банчева: Има лечение за инконтиненцията

03.06.2019 г. 10:50:46 ч.
/
Д-р Дарина Банчева: Има лечение за инконтиненцията
„Уринарната инконтиненция или неволното изпускане на урина e симптом, зад който се крие патологично състояние  или заболяване. От него могат да страдат и двата пола, но той засяга най-често жените. Инконтиненцията е няколко типа”, казва д-р Дарина Банчева, акушер-гинеколог в ДКЦ 2 в Добрич.
„Има и смесени типове инконтиненция. Всяко едно от тези състояния е болестно и няма нищо срамно да се говори за него. Напротив, необходимо е навреме да се потърси помощ, защото има лечение”, допълва д-р Банчева. Видовете лечение са физикални, медикаментозни и хирургични.

 
- Д-р Банчева, какво представлява инконтиненцията? Какви видове неволно изпускане на урина се наблюдават?
Инконтиненцията е често срещана. Тя е не точно подценявана, но много от жените се притесняват да споделят за проблема си. Затова искам да говоря на тази тема. Инконтиненцията представлява неволно изпускане на урината. В различните възрасти видовете инконтиненция са няколко. Най-често срещаната е стрес инконтиненцията, която засяга и млади жени след раждане. Причината при нея е непълноценността на мускулатурата, което се дължи на свличане на влагалищните стени при по-тежко раждане. Заедно с влагалищната стена се смъкват пикочният мехур и ректумът, което води до поява на проблемите. Има изпускане на урина при кихане и кашляне, при вдигане на тежести, а в някои случаи се наблюдава съвсем неволно  изпускане на урина в движение. Причината е ясна. Самото свличане води до непълноценност на мускулатурата на затварящия апарат – детрузора на пикочния канал. И от друга страна - нарушеният тонус на пикочния мехур. При повишаване на коремното налягане тази непълноценност води до отваряне на детрузора или сфинктера и изпускане на урина. Това състояние може да бъде коригирано. Лечението е в няколко етапа. Веднага след раждането може да се започне с упражненията на Кегел. След това идва ред на медикаментите. Ако свличането е голямо, може да се направи корекция. Другият вид инконтиненция е така нареченият свръхактивен пикочен мехур. При него се наблюдава нарушаване на инервацията на мускулатурата на пикочния мехур при някои хронични заболявания. Това се среща при по-възрастния контингент пациенти със заболявания като Паркинсон, Алцхаймер… При тях има неотложна нужда от уриниране и невъзможност за задръжка на урината. Третият вид инконтиненция е диабетната. Аз съм работила на много места в страната, но тук ми прави впечатление, че има много хора с диабет.  Едва ли не всеки трети човек е с такова заболяване. Именно диабетът дава такива усложнения. Наблюдава се непълноценност на мускулатурата на пикочния мехур и изпускане на урината. Има и смесени типове инконтиненция. Всяко едно от тези състояния е болестно и няма нищо срамно да се говори за него. Трябва да се потърси помощ  навреме, защото има и лечение.
 - Какво е лечението при отделните случаи?
При някои от случаите може да се приложи консервативно лечение - с медикаменти в продължение от три до шест месеца. Обикновено се стига до стабилизиране на състоянието до степен, в която жената се чувства по-комфортно и не се изолира от останалите.
Има доста описани оперативни методи за стрес инконтиненцията. Те са класическите - предна пластика, задна пластика, комбинирани пластики. Тези методи имат своето място при едно леко свличане. Но в последно време се избягват, защото при тази корекция, която се прави оперативно, често проблемът се появява отново. Конците се отпускат, мускулатурата също се отпуска. Това се случва особено при жени, които са в климакс, защото при тях няма естроген, а колагенът е намалял. Спада и еластичността на тъканите. Оттук се появява и склонността към отпускане на влагалищните стени.
Съвременният метод е много ефикасен и щадящ за пациентката. Той е свързан със слинговите технологии. Те са малко известни по две причини. Първата от тях е, че у нас няма акушер-гинеколози, които се насочват към урогинекологията. От друга страна, слинговата технология е много щадяща и бърза. Но трябва да има обучени специалисти, защото тя е като часовникарската професия - изисква се голяма прецизност. Друг фактор, който прави метода трудно приложим, е, че самите слингове, които са ленти от полипропилен, са много скъпи. Цената на един слинг е от порядъка на 800 до 1 800 лева.  Това е една от причините много пациентки да не желаят да им бъде разрешен проблемът по този начин. А със слинговете проблемът се решава окончателно, защото той  зараства с тъканите.  Операцията трае около 20 минути и може да бъде извършена със спинална анестезия. Жената се оперира, пренощува само една вечер в клиниката, тъй като катетърът трябва да остане в пикочния мехур 12 часа. На следващия ден пациентката може да се прибере у дома.
- Какви са наблюденията Ви, свързани с тези симптоми при жените в региона?
Тук почти всяка втора жена над 40 години има такъв проблем. Наблюдава се предимно стрес инконтиненцията. Този проблем бива много често подминаван от жените. Споделят за него, но от друга страна се срамуват да го консултират със специалист, за да намерят решение на проблема. Тази тема е социално значима. Тя води до проблеми в психиката на жената. Жените с такъв проблем се въздържат от събирания, странят от приятели, срещи и други. Това е заболяване и има своето решение. С всяка жена индивидуално може да бъде обсъден начинът, по който да се реши. Решение има.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика