Д-р Георги Желязков, прокурист на МБАЛ: Ограниченият достъп не означава, че болницата затваря

25.08.2020 г. 15:38:00 ч.
/ ИА Добруджа
Д-р Георги Желязков, прокурист на МБАЛ: Ограниченият достъп не означава, че болницата затваря
От началото седмицата в болницата в Добрич бяха въведени новите ограничителни мерки за достъп до лечебното заведение. Започна и цялостна реорганизация на работния процес и някои от отделенията. Това обаче не означава, че болницата затваря, напротив – продължава да работи на пълни обороти, обясни в интервю за медийна група „Добруджа” д-р Георги Желязков, който на 19 август бе назначен за прокурист на Многопрофилната болница за активно лечение.
 
- Д-р Желязков, вече е въведен анонсираният от Вас ограничен достъп до болницата. Как точно е организиран потокът на влизане и излизане на хората?
Потокът на външните лица към болницата от днес е ограничен. Но това не означава, че болницата затваря, че няма да приема пациенти в планов порядък, напротив. Болницата продължава да работи на пълен капацитет, но при ограничен режим на пропуск.
- Бихте ли разяснили, как точно ще се осъществява този ограничен режим?
В болницата имат право да влизат на първо място пациенти за спешното отделение, които могат да бъдат придружавани само от един човек, за да няма излишен достъп на външни лица, които потенциално са рискови, тъй като ние не знаем кой е здрав и кой е вирусоносител. По този начин ще ограничим риска не само за пациентите и придружителите им, но и за колегите медици, което за мен е най-важно.
Ще има час, в който близките на лежащо болните ще могат да им доставят храна, хигиенно-битови консумативи и дрехи. Това ще бъде регламентирано между 12.00 и 13.00 часа, като изискването е всичко да бъде пакетирано в найлонова торбичка или плик, задължително с име на пациента и отделението, в което е настанен. На един близък ще бъде разрешено да ги достави до входа на отделението, където ще го чака дежурен санитар, ангажиран само и единствено за това. Пакетите ще бъдат дезинфекцирани и доставени до пациентите.
След този един час на пропускателен режим етажите ще бъдат стриктно дезинфекцирани, за да намалим максимално риска. Идеята е единственият час за достъп на външни лица да бъде между 12.00 и 13.00 часа. И отново подчертавам – болницата продължава да работи на пълни обороти. Категорично не спираме работата си, просто вече ще бъде въведен пропускателен режим, за да бъдем по-спокойни и ние, и гражданите на Добрич.
- Напоследък говорим предимно за болните от ковид-19, но колко са останалите пациенти, които в момента са настанени в болницата?
Нямам конкретния брой от тази сутрин, затова не искам да говоря наизуст, но със сигурност броят им е значително по-малък спрямо този период от предходната година.
- Хората се страхуват, така ли?
Разбира се. И това е напълно нормално. Ситуацията е извънредна. Добрич е на първо място по брой заразени с ковид на глава от населението и е абсолютно обяснимо, че хората се притесняват. Но ние затова правим цялата тази реорганизация на потока, на санитарно хигиенно-битовите условия, така че да бъдат максимално спокойни всички останали пациенти в нашата болница.
- А как точно ще се случи реорганизацията вътре в болницата?
Ще изпълним всички препоръки на РЗИ, които са може би най-точните в момента. Това е моделът, който ще следваме. Идеята е отделение за ковид болни да бъде организирано на отделен, самостоятелен етаж, който ще бъде заключен и достъпът на външни лица и колеги извън отделението да бъде абсолютно ограничен. По този начин да се избегне смесването на потоците на пациенти, лекари, медицински персонал и придружители. Всичко ще бъде изолирано на отделен етаж, със стриктно ограничен достъп, така че всички да са спокойни. А за мен най-важното е моите колеги да бъдат спокойни.
- За кой етаж става въпрос? Кое отделение ще се трансформира и какъв срок си поставяте?
Говорим за осмия етаж на болницата. Организацията, чисто логистично, не е никак проста, защото на осмия етаж има отделения, които ще бъдат трансформирани на други етажи. А за са се случи всичко това, ще ни отнеме минимум една седмица, като това е смелият ни план – до края на седмицата да сме приключили. В краен случай в първите дни на следващата.
- Към момента колко са медицински лица, болни от ковид-19?
Над 10 души. Слава Богу, към момента, благодарение на екипа ни и работата на ОАРИЛ, държа да им благодаря, старшата ни сестра, която беше в критично състояние, вече е екстубирана, контактна и се надяваме всичко да бъде наред. Това е единственият ни колега, който е в болница.
- А относно кадровите проблеми и по конкретно инфекциозното отделение – ще се намери ли решение на този въпрос?
Всички работим, за да привлечем инфекционист, защото моите колеги имат необходимостта от подкрепата на такъв специалист.
Що се отнася до останалите проблеми – вече имаме на линия пулмолози, които помагат за лечението на ковид болните.
- Какво показват Вашите анализи, след като бяхте назначен за прокурист, имало ли е пропуски по отношение на мерките в болницата, за да се стигне до толкова голям брой заразени лекари и медицински персонал?  
Разбира се. Имало е доста пропуски и проблеми. Затова е и цялата реорганизация, която правим, а тя не е само на потока в болницата, но и цялостно – на работния ни процес, цели именно това – да  ограничим тези проблеми и да ги сведем до абсолютен минимум. А след това да работим на чисто и в пряк, и в преносен смисъл.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика