Начало >Добруджа >Общество

Д-р Хасан Адемов: Промените в КСО решават проблемите при изплащане на втора пенсия

13.01.2021 г. 14:50:44 ч.
/
Д-р Хасан Адемов: Промените в КСО решават проблемите при изплащане на втора пенсия
Предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, се обсъждат днес на заседание на парламентарната комисия по социална политика. Този проект на практика решава проблемите във фазата на изплащане на втората пенсия. Това заяви за радио „Добруджа“ председателят на комисията д-р Хасан Адемов. Той припомни, че от септември месец родените след 31 декември 1959 година ще имат право на тази допълнителна пенсия. Първата група тази година включва около 17 хиляди жени. До момента в законодателството, регламентирането на този проблем беше неясно и противоречиво и затова се наложи да се реши проблема с фазата на изплащането, заяви Адемов. Това, което предлага проектът е всеки, който е навършил възрастта за пенсия, има право да получи втората допълнителна пенсия от втория стълб на пенсионното осигуряване. Това означава, че на база на договор, сключен между пенсионера и пенсионно осигурителното дружество се избира пенсионния продукт. Възможностите са три – първата е т.н. пожизнена допълнителна пенсия за старост (натрупаните средства по индивидуалната му партида плюс инвестициите през тези 20 години, изчислява се размерът на пенсията и ако сумата е най-малко 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж - не по-малко от 45 лева. Втората възможност е т.н. срочна пенсия, като в договора се определя срокът, в който да получаваш събраната сума. Третата възможност е когато средствата са по-малко от 900 лева, сумата може да бъде получена еднократно.
Адемов подчерта, че всеки един осигурен, ще получи минимум гарантирания брутен размер на средствата, които са преведени в частните фондове. Допълнително ще получи средства, на базата на инвестиции, които са направени от частните пенсионни фондове, отбеляза депутатът.
От 1 януари до края на юни всеки един осигурен ще има право да прехвърли парите си от индивидуалната партида в НОИ, ако сметне за необходимо, припомни д-р Адемов. Той подчерта, че всички, които са осигурени и в частни пенсионни фондове, когато получават две пенсии, основната – тази от НОИ, се намалява с определен коефициент на редукция. Причината е, че осигуровките, които родените след 1960 година внасят в държавата са с 5% по-малко, за сметка на частните пенсионни фондове.
Законопроектът трябва да се приеме възможно по-скоро, за да може пенсионните дружества да направят информационни кампании и всеки който му предстои да се пенсионира да направи информиран избор кой е най-удачният вариант за него, каза д-р Адемов.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Вариант 1 се падна на седмокласниците на изпита по БЕЛ
Вариант 1 се падна на седмокласниците на изпита по БЕЛ
Много талант и емоция във втория  концерт на Студио „Сарандев“
Много талант и емоция във втория концерт на Студио „Сарандев“
Осем нови случая на коронавирусна инфекция в област Добрич
Осем нови случая на коронавирусна инфекция в област Добрич
Адреси с водни аварии в Добрич и региона в сряда
Адреси с водни аварии в Добрич и региона в срядаЯндекс.Метрика