Д-р Мерлин Ефраим: Симптомите при хематологично заболяване могат да наподобяват тези при настинка

01.07.2019 г. 11:38:42 ч.
/
Д-р Мерлин Ефраим: Симптомите при хематологично заболяване могат да наподобяват тези при настинка
Д-р Мерлин Ефраим е специалист „Клинична хематология“ в Клиниката по хематология на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Тя е един от специалистите, които участват в кампанията „Попитайте хематолога“, която се проведе през юни. В рамките на кампанията бяха организирани безплатни консултации и в Добрич.
За една трета от посетителите тази среща се оказа важна. Те бяха насочени за допълнителни изследвания и лечение в специализирана клиника. Пациентите бяха записани предварително от личните им лекари. Целта бе да се консултират хора с неуточнени хематологични диагнози или със съмнения за хематологични заболявания. 

 
- Д-р Ефраим, защо участвате в тази кампания?
За да може болните да бъдат насочвани към клиниките за диагностично уточняване навреме, тоест колкото е възможно по-рано. Това включва и възможността да се наблюдава  лечението на пациенти, провеждащи амбулаторна терапия. Много се радвам, че към кампанията в Добрич имаше голям интерес. И благодаря на личните лекари, които включиха свои пациенти в тези консултации.
- Имаше ли сред пациентите такива, за които този преглед беше наложителен?
Да, за трети път участвам в тази кампания. Преди Добрич бяха посетени Шумен и Разград. За разлика отпреди, този път селекцията на пациентите беше изключително добра. Личните лекари в града показват много добро познаване на хематологичните заболявания. 90% от пациентите имаха нужда от хематолог, който да ги насочи към специализираните клиники. За пациентите тази кампания беше изключително важна за решаването на техния здравословен проблем.
- За какво "отговаря" специалистът хематолог? Кога трябва да търсим такъв специалист?
Специалистът хематолог следи болестите на кръвта. Те могат да бъдат доброкачествени и злокачествени. Нашите усилия са насочени най-вече към ранното откриване на злокачествените заболявания – т.нар. рак на кръвта. Пациентите асоциират тези заболявания най-вече с левкемията и лимфомите. Ранното откриване е важно, защото тогава шансовете за успешно лечение са много високи. Пациентите много често биват насочени към хематолог при наличие на промени в кръвната картина. Но не при всички хематологични заболявания промените в кръвната картина настъпват първоначално, при дебюта на заболяването. Голяма част от хематологичните заболявания се демонстрират с отпадналост, безсилие, лесна уморяемост, обилни изпотявания, намаляване на теглото, висока температура, поява на увеличени лимфни възли, уголемен далак или уголемен черен дроб. При подобни оплаквания от страна на болния винаги трябва да се мисли и за хематологично заболяване. Хубаво е пациентите да обръщат внимание на тези симптоми и при посещение при личен лекар или друг специалист да ги съобщават.
- Тоест, симптомите на рака на кръвта приличат на тези при една обикновена настинка или грип?
Да, с тази разлика, че тези симптоми не преминават за 1-2 седмици, а продължават дълго време. Затова при наличие на такива симптоми пациентите винаги трябва да търсят личния си лекар, който да ги насочи и към хематолог.
- Как се поставя диагнозата на хематологично заболяване?
Поставянето на диагнозата на хематологично заболяване следва диагностичен алгоритъм – приет стандарт. Това са високоспециализирани изследвания на кръвта със специфични методи, изследване под микроскоп, което зависи от знанията и подготовката на хематолога. Тези изследвания са достъпни в пълния си обем само в специализираните университетски клиники.
- Вярно ли е, че ракът на кръвта вече се лекува?
Ракът на кръвта – левкемията, има няколко вида. В някои от формите (остра миелоидна/лимфобластна левкемия) той може да доведе до фатален край в рамките на 24 часа. При хроничните левкемии – хронична миелоидна/лимфоцитна левкемия, заболяването протича по-бавно. Затова навременното насочване на тези болни е от изключителна важност за изхода от заболяването. Със съвременните методи на лечение голяма част от болните постига ремисия на заболяването, удължава се тяхната преживяемост. Тези методи се прилагат само в университетските клиники по хематология. В сравнение с преди 10 -15 години, днес тя е в пъти по-висока и в някои случаи дори равна с тази на здравото население. Всеки пациент в България, а и в Добрич може да има достъп до лечение на съвременно ниво, ако навреме се е обърнал към своя лекар и е насочен към високоспециализирана клиника.
- Защо избрахте да специализирате „Хематология”?
„Хематологията” е динамична и интересна специалност, с голям напредък през последните две десетилетия. Това е трудна специалност, изискваща задълбочена подготовка и познания от молекулата до целостта на организма. Специалистите в тази област са малко и крайно недостатъчни, за да обслужат контингента от пациенти. Имах и много личен мотив за тази специализация – близък човек, диагностициран с хематологично заболяване.

Коментирайте
Подобни новини
Маестра Константина Петкова със своя изпитана рецепта за живот в изолация. Книга със спомени за нея пише Валентина Добринчева
Маестра Константина Петкова със своя изпитана рецепта за живот в изолация. Книга със спомени за нея пише Валентина Добринчева
Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Всяко хубаво нещо, което се случва в нашия град, е успех за жителите
Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Всяко хубаво нещо, което се случва в нашия град, е успех за жителите
Илхан Мюстеджеб: Работим за по-добра жизнена среда за хората в Община Крушари
Илхан Мюстеджеб: Работим за по-добра жизнена среда за хората в Община Крушари
Валентин Димитров: Община Генерал Тошево става все по-социална община
Валентин Димитров: Община Генерал Тошево става все по-социална общинаЯндекс.Метрика