Начало >Добруджа >Общество

Д-р Митко Георгиев: Берем горчивите плодове на неадекватна кадрова стратегия

15.02.2019 г. 11:54:28 ч.
/
Д-р Митко Георгиев: Берем горчивите плодове на неадекватна кадрова стратегия
Д-р Митко Георгиев печели конкурса за началник на отделението по ортопедия в МБАЛ -Добрич за четвърти път. Той е бил единственият кандидат, участвал в конкурса за обявеното място. „Човекът, управляващ отделението, трябва да се справя с различни  и  редица фактори - както обективни, така и субективни.  Изискват се професионален и административен опит за добро справяне със задачите”, коментира той.
Отделението по ортопедия е едно от най-натоварените в болницата. То приема пациенти по спешност и това изисква своевременно, професионално и адекватно реагиране. „Става въпрос за трудови или битови злополуки, които рязко променят живота на пациентите, начина на мислене, а понякога се отразява и на нашата работа като напрежение и стрес”, допълва медикът.
За огромно съжаление обаче, медицинският състав в отделението, който трябва да поеме тази спешност, е крайно недостатъчен. И това се отнася не толкова за лекарите, колкото за средния медицински и немедицински персонал. Проблемът е голям и се задълбочава във времето, е мнението на началника на отделението. Средната възраст е висока, миграцията на тези  специалисти също е доста голяма и това ограничава възможността за търсене на млади и перспективни  кадри, които биха работили в бъдеще време не само в отделението, но и в болницата. Лекарите в отделението по ортопедия са седем. На единия от тях предстои изпит за специалност през май, а отскоро е назначен млад, наскоро завършил лекар. Това обаче не може да се каже за средния и немедицински персонал, където  дефицитът е огромен. По стандарт, броят на  медицинските сестри трябва да бъде от два до два и половина пъти  повече, отколкото е в момента. Осем са сестрите на пълен щат, а други три работят на втори трудов договор, което не е достатъчно.
Според д-р Митко Георгиев, стратегическият момент, в който да се помисли за кадрите е пропуснат. „Сега ние берем  горчиви плодове на една може би неадекватна стратегия в този аспект. Огромният процент от завършващи лекари и още по-голям процент завършващи медицински специалисти не влизат в нашата система, а всички прогнози се градят на тези бройки незавършили специалисти. В края на краищата се оказва, че те не постъпват в системата и това води до хроничен дефицит на кадри”, коментира д-р  Георгиев. „Условията, в които започва работа един специализант, не са приемливи за младите хора, които са добре информирани, добре подготвени и добре адаптивни и имат прекрасна възможност  да намерят едно по-добро място за професионална реализация”, допълва още той.
Хора и апаратура - това са нещата, от които се нуждае д-р Митко Георгиев, за да реализира всичко онова, което би могло да се направи в ортопедичното отделение. „Нашата специалност е технологична и  ние зависим от апаратура и инструментариум, категоричен е той. Имаме нужда от артроскоп, нова операционна маса, инструментариум”, споделя в заключение началникът на отделението по ортопедия.

Коментирайте
Подобни новини
Радослав Симеонов: Откритият в Тутракан музей съчетава водещите стандарти в музейното дело
Радослав Симеонов: Откритият в Тутракан музей съчетава водещите стандарти в музейното дело
ЦИК назначи състава на Районна избирателна комисия - Добрич
ЦИК назначи състава на Районна избирателна комисия - Добрич
Панорама на средните училища в Добрич ще се проведе днес
Панорама на средните училища в Добрич ще се проведе днес
Водните аварии днес
Водните аварии днес



Яндекс.Метрика