Д-р Парсек Салбашян: Всеки външен клиент е добре дошъл и може да получи услуга в МБАЛ-Балчик

15.08.2019 г. 16:21:21 ч.
/
Д-р Парсек Салбашян: Всеки външен клиент е добре дошъл и може да получи услуга в МБАЛ-Балчик
Д-р Парсек Салбашян управлява МБАЛ – Балчик, от 2016 година. Когато поема поста управител, заварва болницата със задължения от 1 200 000 лева.  Към днешна дата те са изчистени,  има само текущи. По думите му, всеки, който управлява подобна структура, трябва да подхожда към нея като към лично частно дружество и да се грижи как се харчат парите, какви са приходите. Болницата в Балчик е пример за успешен мениджмънт. Д-р Салбашян отдава това и на факта, че при избора на управител кметът на Белия град Николай Ангелов е заложил на мениджър, а не на партийно назначение. Протестите и стачките като форма на решение на някакъв проблем не са познати и не са похват, който се прилага в лечебното заведение.
 „Ако има някакъв проблем, той се решава тук - при мен”, казва д-р Салбашян. Случаите обаче са много редки. Екипът на болничното заведение достига 113 души, за които управителят твърди, че са неговите герои.


- Д-р Салбашян, разкажете за началото...
Управител съм на МБАЛ – Балчик, от 2016 година. Поех управлението й на 22 март 2016 година. Преди мен беше друг колега, който беше партийно назначение. Намерих болницата затънала в огромни задължения. Запорирани сметки, неплатени осигуровки от 2013 година - критично положение.
Общинската субсидия, която получава болницата в момента, е 840 000 лева. През 2016 година беше 800 000 лева, но тогава минималната работна заплата беше 350 лева, а сега е друга. Пак по-малко получаваме, но оцеляваме. Имаме само текущи задължения и се справяме много добре.
- На много места в страната, а и в болницата в Добрич, често има протести на медицински работници. Тази форма на недоволство среща ли се при Вас?
Ние нямаме този проблем. Когато станах управител, тук нямаше база, но ние никога не сме стачкували. Всеки проблем на болницата, всяка съдба минават през този кабинет. Не се случва  много често, но когато имаме такива – помагаме. Това, което направих при встъпването ми в длъжност, бе да подобря условията на труд, както и да предприема мерки за достойно заплащане на труда на работещите в болницата. Първо подобрих условията на труд, а после започнах да работя в посока повишаване заплащането на хората. Нашите заплати не са много по-различни от заплатите в добричката болница, но се старая да намирам допълнителна работа така, че хората да бъдат доволни от заплащането. Не може да се стои по цял ден в отделението, да нямаш работа и да искаш да станеш милионер. Няма как да се случи това. Мързеливите хора никъде не могат да пробият. Те могат само да се оплакват. А ние тук нямаме стачки. Това не е формула за решение на проблема на една болница.
- Имали ли сте случаи на недоволни колеги, които напускат болницата?
Навсякъде има такива групи от хора, които непрекъснато са недоволни. Да, и тук имаше такава група, която сама си отиде. После върху мен се изсипа един куп лъжи и мръсотия, но не желая  да ги обиждам и обсъждам. Не се занимавам с интриги.
- По колко клинични пътеки работи болницата?
Броят на клиничните пътеки, по които работи МБАЛ – Балчик, е 56. Този брой е напълно достатъчен за болница от нашия ранг. Нямаме проблеми. Те плащат толкова, колкото заработим. Ние трябва да управляваме търговските дружества като наши лични фирми. Ако ние не ги управляваме като частни дружества, в които трябва да се мисли колко и за какво се харчи, то резултатът е ясен - ще се стигне до фалит. Старото управление на болницата е било такова - плащат се едни заплати, за да няма стачки и бойкоти. Никой не е покривал задължения към монополисти и държавата. Не може да се работи така. Първото нещо, което направих, когато станах управител, бе да събера всички работещи тук и да ги попитам какво правят, когато си получат заплатите. Може би, тогава всички решиха, че ще кажа нещо ново. Но, не. Аз казах, че ще плащам първо на държавата, после на монополистите и това, което остава, ще бъде разделено за  заплати. Персоналът ме разбра. Горе – долу  успяхме да запазим заплатите и постепенно успяхме да се измъкнем.
- Повсеместен е проблемът с кадрите. Няма лекари, няма и медицински сестри. Вие срещате ли такъв проблем?
Проблемът с медицинските сестри е навсякъде. Персоналът застарява. Понякога се чувствам като Дон Кихот, ежедневно воюващ с проблеми, за които никой не си признава. Ние пускаме обяви в цялата страна. Предлагаме условия за труд на лекарите, които се съгласят да постъпят на работа при нас – добри условия на труд и прекрасно заплащане. Но всеки трябва да се докаже и да си заработи заплатата. Всеки, който започне работа при нас, трябва да покаже, че е достоен колега, който работи. Когато го направи и болницата ще стои зад него. При нас не могат да постъпват на работа млади лекари, защото не сме в състояние да им осигурим специализация. Стремежът ни е да идват колеги, които имат натрупан определен стаж и изградено име. Изпитваме лек недостиг на медицински сестри. На тези, които работят тук, даваме възможност да работят и в други отделения, като по този начин получават и по-високо заплащане. В болницата се трудят 133 души. Когато станах управител, през първата седмица освободих 22-ма души. Щатът беше много раздут. Никого не съм пратил на борсата, просто имаше много работещи пенсионери. Например, в стола на болницата работеха 7 души, от които четирима бяха пенсионери, а цената на супата беше 0,23 лв. Тя не беше променяна от времето преди 1989 година. Ние сме здравно заведение, ние сме търговско дружество, ние трябва да лекуваме, не сме социално заведение. Не работя тук със съзнанието, че съм вечен. Готов съм да стана от този стол, ако дойде някой по-читав от мен, който да надгражда и да променя към още по-добро болничното заведение. А не да разруши това, което създадохме за три години с много усилия. Много пъти при кмета Николай Ангелов са ходили хора, които са му предлагали да ме смени с партийно назначение, но той не се е съгласил. Това са партийни такива истории, простотии.
- Кои са другите начини, с които акумулирате приходи за лечебното заведение?
Платените услуги в една болница са начин за акумулиране на приходи. Няма друг начин. Ние си продаваме техниката, защото тя се амортизира. Ето, чувам, че в други болници се оплакват, че скенерът е скъпа услуга. Тук всеки външен клиент за нас е добре дошъл и може да получи услуга, която предлагаме. Всеки може да дойде и да мине преглед на скенер. Има си ценоразпис, по който ще си плати и ще получи това, което желае като услуга. Ще го получи с усмивка от хората, които ще го обслужат. Работещите медицински специалисти при нас са много усмихнати. Не крия, че ми струваше много усилия да ги науча да го правят повече. Няма как по друг начин да се случват нещата. Ние работим в болница. Тук хората идват с тъгата, с мъката си и болестта си, заедно с тях и семействата им. Каква картина би се получила, ако и всички ние - сестри, лекари, санитари, също сме тъжни и намръщени? Трагична. Затова нека да се усмихваме, да сме по - ведри и да правим това, което се иска от нас. Просто да лекуваме. На работното си място човек трябва да бъде щастлив.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика