Начало >Добруджа >Общество

Д-р Румяна Малчева – пулмолог: Вирус има и спазването на мерките е особено важно през зимния период (ВИДЕО)

19.10.2020 г. 17:44:26 ч.
/
Д-р Румяна Малчева – пулмолог: Вирус  има и  спазването на мерките е особено важно през зимния период  (ВИДЕО)
Вирус  има и хората трябва  да спазват противоепидемичните  мерки, защото със спазването им  ще намалим значително неговото  разпространение, а след време той ще се модифицира и ще намали своята вирулентност. Това коментира за Медийна група „Добруджа” д-р Румяна Малчева – пулмолог.  Това пък ще даде възможност на човешкия организъм  да се подготви така, че срещата с тази вирусна инфекция  да не бъде толкова драматична, както се случва при някой пациенти.
Голяма част от населението ще преболедува  Ковид -19, категорична е д-р Малчева. Начинът  по който протича една инфекция  обаче зависи от различни фактори – имунна реакция, от това  дали си бил под стрес, дали си спал добре, здравословно състояние и други.  „Всичко има огромно значение за начина на боледуване на даден пациент”, коментира медикът. Според медицинската общност рисковите фактори, идентифицирани от нея, са мъжки пол, артериална хипертония, затлъстяване, диабет, възраст над 70 години.
Социалната изолация, носенето на маски, поддържането на добра лична хигиена са особено важни и сега, когато с падането на температурите отслабват и защитните сили на човешкия организъм. Противоепидемичните мерки трябва да се спазват и са необходими, категорична е д-р Малчева.  
Мнението на специалиста е, че  коронавирусът няма да изчезне толкова лесно, след като  дълго време е сред нас. По всяка вероятност голяма част от населението се срещнало с него и е преболедувало инфекцията безсимптомно.
Колко е траен и стабилен имунитетът от този вирус ще покаже само  времето, казва още тя. Това е въпрос на време и проучвания.

Репортаж на Даниела Русева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Добричлията Стоян Стоянов - ВИП гост на международен зумба фестивал в Нидерландия (СНИМКИ)
Добричлията Стоян Стоянов - ВИП гост на международен зумба фестивал в Нидерландия (СНИМКИ)
От 1 април Община Добрич  е с нова обслужваща банка и нови банкови сметки
От 1 април Община Добрич е с нова обслужваща банка и нови банкови сметки
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център
Водните аварии днес
Водните аварии днес



Яндекс.Метрика