Начало >Добруджа >Общество

Д-р Светла Ангелова: Ситуацията в Добрич е тревожна, но не е драматична (ВИДЕО)

13.08.2020 г. 14:03:22 ч.
/
Д-р Светла Ангелова: Ситуацията в Добрич е тревожна, но не е драматична (ВИДЕО)
Ситуацията в Добрич е тревожна, но не е драматична, коментира за медийна група „Добруджа“ д-р Светла Ангелова – директор на РЗИ – Добрич и секретар на Областния координационен щаб. Като основен фактор за високия брой заразени с Ковид-19 тя посочи подценяването на заболяването, след като в продължение на два месеца нямаше нито един нов случай в нашата област.

Хората изведнъж решиха, че няма нужда да носят маски, че на касите в магазините могат да се трупат един върху друг, че нощните заведения са изключително привлекателни, заяви д-р Ангелова. Ако продължат да се държат по този начин, ще продължим да бъдем в челната петица, добави тя.

Ръстът на заболелите се дължи още на придвижването на туристи от България и чужбина до морските курорти по Северното Черноморие, смята д-р Ангелова. Много е трудно да се проследи заразата, защото румънските туристи идват за не повече от 5 дни в България, отбеляза тя.

„Новият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов реагира изключително бързо на ситуацията в Добрич. Надявам се неговото посещение да донесе спокойствие и болницата в бърз порядък да реорганизира дейността си и да осигури безопасни условия на пациентите за лечение и на персонала за работа“, коментира д-р Ангелова.

РЗИ – Добрич днес ще връчи на ръководството на болницата поредно предписание с конкретни противоепидемични мерки.

Основната цел е разделяне на потоците – ковид болните да нямат контакт с другите пациенти в МБАЛ – Добрич. Това е въпрос на организация, а не на финанси, отбеляза д-р Ангелова.

Също така персоналът, който обслужва пациентите с Ковид-19, не трябва да работи с останалите болни, добави тя.

„Всички институции полагаме усилия да възстановим дейността на инфекциозно отделение. От 1 юли болницата е в процедура на закриване на тази дейност. Водим този разговор с ръководството на болницата от 3 години. В предишните две успявах някакси да спра закриването на отделението, но тази година нещата се обостриха, поради епидемичната ситуация и стигнаха до един неспасяем резултат. Всички - РЗИ, РЗОК, община и лекарски съюз, в момента правим всичко възможно инфекционистите да се върнат в Добрич или да бъдат намерени техни колеги, за да може болницата да работи по клинична пътека за Ковид“, заяви директорът на РЗИ – Добрич.

Д-р Ангелова припомни, че освен болницата в Добрич, съгласно заповедта на здравния министър, пациенти с Ковид-19 могат да бъдат приемани и в другите две многопрофилни болници в областта – в Балчик и Каварна, в които са предвидени по 5 легла.

Очаквайте още от изказването на д-р Светла Ангелова утре в предаването „Моят град“ на радио „Добруджа“ и ТВ Добруджа.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 24 януари
Времето на 24 януари
Нови 6-ма с Ковид-19 регистрирани в област Добрич
Нови 6-ма с Ковид-19 регистрирани в област Добрич
Три национални отличия за ученици на Гимназия "Райко Цончев"
Три национални отличия за ученици на Гимназия "Райко Цончев"
Шестима от Дома за стари хора в Добрич починаха от Ковид-19. 44 са заявили желание за имунизация
Шестима от Дома за стари хора в Добрич починаха от Ковид-19. 44 са заявили желание за имунизацияЯндекс.Метрика