Д-р Светозар Байчев: Близо 330 000 лв. дариха добруджанци на МБАЛ-Добрич

07.05.2020 г. 15:01:57 ч.
/
Д-р Светозар Байчев: Близо 330 000 лв. дариха добруджанци на МБАЛ-Добрич
Близо 330 хиляди лева са дарени на МБАЛ-Добрич в кризисният период от началото на март до сега. В интервю за Медийна група „Добруджа“,  директорът на болницата  д-р  Светозар Байчев, направи пълен отчет на постъпленията
 
- Д-р Байчев, в условията на извънредно положение неколкократно отправяхте апели за подпомагане на добричката болница. Отзоваха ли се гражданите? Какви дарения получихте?
Искам да се върна малко назад във времето. От началото на годината  дейността на болницата беше ограничена по редица причини – грипни епидемии, а после и извънредно положение... Това доведе до намален прием на пациенти. Остана неизползван лимит от РЗОК. Оказахме се в безкрайно затруднено положение. Трябваше да се изплащат и месечни възнаграждения и то на фона на увеличената от 1 януари минимална работна заплата. Така от 1 февруари са повишени с между 4 и 7 % месечните възнаграждения на работещите от всички категории в лечебното заведение. Бяхме затруднени, защото трябваше да се разплащаме при намалени постъпления. Така се стигна до апелите ни за подпомагане на дейността на МБАЛ.
Искам да благодаря на всички наши съграждани, жители на областта и хора от цяла България, които с лични средства, заделени от семейния или фирмения бюджет, ни помогнаха финансово за закупуване на определени продукти и изделия, необходими за работата ни.
- Общо колко средства постъпиха?
Дарители трябва да знаят за какво са използвани средствата им.
От общините в Добричка област, от юридически лица, асоциации, колегии, различни организации са постъпили близо 242 000 лв. Даренията в натура са 86 708 лв. Така общата стойност на постъпилите в МБАЛ дарения е 328 746 лв.
На всички спомоществователи е дадена възможност за оформяне на дарителски договори и приемно-предавателни протокол за предпазните средства.
Не може да се каже кое е най-голямото дарение. Всяка подкрепа е ценна за нас. Общо 115 000 лв. са дарени от общините Добрич, Добричка, Тервел и Ген. Тошево, целево за закупуване на медицинска апаратура и техника във връзка с критичната ситуация.
Много са фирмите, които дариха средства, но най-голямото дарение от юридическо лице е от фирма на зърнопроизводител в село Зограф. То е на стойност 20 000 лв.
- За какво са използвани тези дарени средства? Получихте и много предпазни средства – маски, шлемове, ръкавици…
Част от парите, около 47 055 лв., се вложиха в закупуване на лични предпазни средства, дезинфектанти и консумативи за персонала в МБАЛ. Трябваше да се подготвим за ситуацията, сформира се и второ инфекциозно отделение и интензивен сектор с възможност за лекуване на тежки форми на дихателна недостатъчност. Това изискваше консумативи и  оборудване. За тази цел са използвани 3 672 лв. Сключени са договори за предоставяне на медицинска апаратура, необходима за тежкоболни от COVID-19. Преобразувано е и отделението по урология, което на практика не беше обитаемо. Целта е то да се използва при разрастване на коронавирусната инфекция. Помогнаха ни от строителната компания „Добруджа Билдинг“ ЕООД.
- Каква част от дарените средства са вече използвани?
Близо 80% от парите са вложени в медицинска апаратура, която очакваме да бъде доставена в скоро време. Трябва да уточним, че личните предпазни средства свършват много бързо. На практика като търговско дружество трябва сами да обезпечим личния си състав. В тази връзка са сключени договори, които и сега се изпълняват, но имаме затруднение с осигуряването на маски и шлемове.
- Има ли достатъчно предпазни средства в МБАЛ към момента?
На този етап има достатъчно предпазни средства за лекарите и медицинския персонал. Има строг контрол, защото доставките са периодични, а консумативите се изразходват бързо. Само през месец  февруари са употребени 70 000 чифта ръкавици. Затова е важно доставките да са редовни.
- Постоянно се съобщава за нови случаи на заразени с коронавирусна инфекция медицински лица в страната. Има ли страх сред лекарските екипи в Добрич?
Страх няма. Получаваме актуална информация от Министерството на здравеопазването. Всички са наясно с начините на заразяване и начините на предпазване от инфекцията. До този момент няма и случаи на засегнати от COVID-19 сред персонала на добричката болница.
- Регистрираните до момента случаи на COVID-19 в областта са 13. Част от тях бяха настанени в болницата. Може ли да се каже, че преминаваме сравнително по-леко през този труден период?
Определено на този етап имаме късмет, но не се знае как ще се развие ситуацията в бъдеще. На 13 май предстои и отмяна на извънредното положение, но със запазване на противоепидемичните мерки. Разчитам на съвестта на гражданите на областта. Нека да продължат в същия дух и да пазят не само себе си, но и околните, включително медицинския персонал, който се грижи за тях. Апелът ми към хората е да ценят и уважават лекарите, медицинските сестри и акушерките. Възможностите ни са ограничени, но ние не сме бандити, престъпници или мошеници. Лично мен дълбоко ме наскърбява, когато хора, скрити зад  маската на анонимността с лекота очернят лекарите и злословят по техен адрес в социалните мрежи. Работим в държавна болница, която е единствената в областта. Малко сме, но следваме определени правила. Спазвайте ги и вие! Можете да разчитате на нас в грижата за вашето здраве.
- Мерките, наложени от Националния оперативен щаб доведоха до ограничен прием в МБАЛ. Започнахте ли вече с плановите операции, как работят отделенията?
Плановите операции и плановият прием на пациенти започнаха веднага след отмяната на забраната от страна на здравния министър. Но все още сред населението има страх и голяма част от хората отлагат решаването на здравните си проблеми. В тази ситуацията ние не можем да увеличим своята натовареност, а това ще се отрази и на приходите ни. Подчертавам, че в МБАЛ-Добрич са взети всички необходими мерки и безопасността на пациентите в гарантирана.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика