Начало >Добруджа >Общество

Д-р Валери Веселинов: Няма ковид опасност за пациентите на ДКЦ–2 (ВИДЕО)

13.08.2020 г. 17:24:41 ч.
/
Д-р Валери Веселинов: Няма ковид опасност за пациентите на ДКЦ–2 (ВИДЕО)
Има отлив на пациенти в ДКЦ-2 от последните два дни, заяви за МГ „Добруджа“ управителят д-р Валери Веселинов. Като причина за това той посочи „непрецизирани публикации“, свързани с огнище на коронавирус в център за хемодиализа, които по думите му са довели до страхове и отдръпване на пациенти. Той обясни, че всички заведения за доболнична помощ в Добрич, работят абсолютно нормално. В сградата на ДКЦ – 2, има наети помещения от Център по хемодиализа, който е наемател, но тази структура не е под юрисдикцията на ДКЦ-2.  Там има позитивни на КОВИД-19. Поради възможностите на архитектурата на сградата и в координация с РЗИ, всички пациенти и персонал, преминават не просто през отделен вход, но и през абсолютно отделни пространства. Те си ползват отделен асансьор, заяви д-р Веселинов. Той направи уточнението, че диализата е животоспасяваща процедура и не може да бъде отложено и затова дейността във въпросния център продължава при създадена специална организация. Всичко това беше направено още преди да се появи информация в медийна публикация, заяви д-р Веселинов. По думите му произволното смесване на ДКЦ – 2 и хемодиализата, е довела до недобра информираност.
Няма опасност за пациентите на ДКЦ–2, защото няма никакъв контакт с въпросния център по хемодиализа, подчерта д-р Валери Веселинов.
Относно възможността за разкриване на лаборатория за PCR-тестове в ДКЦ-2, д-р Веселинов уточни, че се касае за лаборатория не само за КОВИД диагностика, а за PCR – диагностика. Тя се прави за един много голям кръг от заболявания и коронавирусите са много малка част от тях. На Добрич като град определено му е необходим такъв диагностичен похват Това че има визия да бъде направено при нас в ДКЦ – 2, не е най-важното. По-важното е, че тръгва да се прави и се надявам много скоро да го има, каза д-р Веселинов. Той обясни, че все още с директора на РЗИ се доуточняват медицинските стандарти, касаещи кадровата и техническата обезпеченост за такава лаборатория,
Ние имаме клинична, микробиологична и патологична лаборатория, но трябва да видим точно какъв състав е необходим за такъв вид лаборатория. Принципно имаме нагласа, при необходимост, да назначим хора, каза д-р Веселинов. Конкретна сума все още не е окончателна, защото трябва да се знае точният вариант за оборудване, но сумата е около 65 хиляди, каза д-р Веселинов.
Според него до десетина дни може да се говори за нещо, което е започнало да става. Той уточни, че ще има и няколко дневен срок, в който лаборантите ще трябва да преминат обучение за работа с техниката.  
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 24 януари
Времето на 24 януари
Нови 6-ма с Ковид-19 регистрирани в област Добрич
Нови 6-ма с Ковид-19 регистрирани в област Добрич
Три национални отличия за ученици на Гимназия "Райко Цончев"
Три национални отличия за ученици на Гимназия "Райко Цончев"
Шестима от Дома за стари хора в Добрич починаха от Ковид-19. 44 са заявили желание за имунизация
Шестима от Дома за стари хора в Добрич починаха от Ковид-19. 44 са заявили желание за имунизацияЯндекс.Метрика