Начало >Добруджа >Регионални

Да се запази Районен съд Ген.Тошево искат гражданите на общината

08.03.2016 г. 11:49:57 ч.
/
Да се запази Районен съд Ген.Тошево искат гражданите на общината
Общински съвет Генерал Тошево изпрати декларация във връзка с
изготвяне на съдебната карта на Република България и мястото в нея на Районен  съд гр. Генерал Тошево.Декларацията е адресирана до Министър - председателя на Република България, Министерство на правосъдието, Висш съдебен съвет – комисия по анализ и отчитане системата на натовареност на органите на Съдебната власт и до Областен управител на област Добрич. Информацията за закриване на районни съдилища доведе до реакция и у жителите на Община Генерал Тошево. Общински съвет, като орган на местната власт, на свое заседание, състояло се 07.03.2016 година, приема Декларация, с която категорично заявява своята подкрепа, в защита на Районен съд Генерал Тошево.
Общински съвет Генерал Тошево подкрепя реформите в Съдебната система и в този смисъл счита, че тя трябва да гарантират правните интереси на гражданите и тяхната сигурност.
Община Генерал Тошево е разположена върху 982,2 кв. км. и е на десето място по големина в Република България и на второ място в област Добрич.
Град Генерал Тошево е административен център на 42 населени места, в които по постоянен адрес живеят 17 200 жители, 7500 от които в града.
Община Генерал Тошево е ГРАНИЧНА ОБЩИНА и е свързана със сигурността на държавата. Град Генерал Тошево се намира на 12 километра от ГКПП Кардам при границата с Република Румъния, на 24 километра от град Добрич, 74 километра от град Варна и на 75 километра от най-големия румънски пристанищен град Констанца.
ЖП гара Генерал Тошево е разположена по линията за вътрешност на Румъния и съответно на България.
През Генерал Тошево и общината преминава международния път Е 675, който е най-пряка връзка за хора и товари от и до Украйна, Молдова и Румъния по посока Турция и обратно.
В основата на местната икономика е селското стопанство, което е свързано с имотното състояние на хиляди собственици, които са в договорни отношение с арендатори, което изисква правно обслужване на тези отношения.
795 хиляди декара са обработваемите площи в община Генерал Тошево. Това са земеделски земи, възстановена собственост по КВС / Карта на възстановена собственост /, които са в активен стопански оборот – покупкопродажби, договори за наеми и аренда, дарения и по този повод за това възникват правни спорове, които се разглеждат по местонахождение на имотите – в случая съдебен район Генерал Тошево. Във връзка с това се изисква подготовка, съдебна заверка на нотариални документи и други.
Районен  съд Генерал Тошево решава постоянно възникващи правни спорове между арендатори и техните арендодатели.
Все повече международния път, минаващ през града и общината, е предпочитан от туристи и почиващи по Северното ни Черноморие, идващи от европейски страни.
От 2015 година се повиши миграционния поток и опитите за незаконно преминаване на румънско-българската граница  през община Генерал Тошево в посока Европа.
Закриването на Районен съд Генерал Тошево ще ограничи правното обслужване и възможностите за правосъдие на по-голяма част от жителите на Общината, защото много от населените места нямат директна връзка / транспортна / с областния център гр. Добрич.
Едно решение за закриване на съдилището в Генерал Тошево ще затрудни и бизнес действията в граничната община, изискващи в определени случай и съдебно-правна намеса.     В исторически план първото съдилище в Генерал Тошево е открито от румънските власти през 1935 година и обслужва една територия покриваща сегашния генералтошевски съдебен район. Районен съд Генерал Тошево е последовател на първото българско съдилище открито на 26.09.1940 година, след възвръщането на Южна Добруджа.
          Съдебния район включва 42 населени места и е сред най-големите в област Добрич. Съдът разполага със собствена сграда и всички условия за пълноценно функциониране.
     Анализирайки всички тези обстоятелства, вярваме, че ще изхождате от позицията на защитници на правата на жителите на община Генерал Тошево и запазите местния Районен съд на съдебната карта на Република България – в името на правосъдието и тяхната сигурност.
 
    
 
Снимка:dobrudjabg.com
Източник:Община Ген.Тошево

Коментирайте
Подобни новини
Бившата гранична застава край село Йовково се превръща в туристически посетителски център
Бившата гранична застава край село Йовково се превръща в туристически посетителски център
Започна частична рехабилитация на улици в град Генерал Тошево
Започна частична рехабилитация на улици в град Генерал Тошево
Притеснителен ръст на заболели от COVID-19 в селата от община Тервел (ВИДЕО)
Притеснителен ръст на заболели от COVID-19 в селата от община Тервел (ВИДЕО)
Плеяда от творци представиха последните си произведения пред жители на община Генерал Тошево
Плеяда от творци представиха последните си произведения пред жители на община Генерал ТошевоЯндекс.Метрика