Начало >Добруджа >Регионални

Да се запази Районен съд Ген.Тошево искат гражданите на общината

08.03.2016 г. 11:49:57 ч.
/
Да се запази Районен съд Ген.Тошево искат гражданите на общината
Общински съвет Генерал Тошево изпрати декларация във връзка с
изготвяне на съдебната карта на Република България и мястото в нея на Районен  съд гр. Генерал Тошево.Декларацията е адресирана до Министър - председателя на Република България, Министерство на правосъдието, Висш съдебен съвет – комисия по анализ и отчитане системата на натовареност на органите на Съдебната власт и до Областен управител на област Добрич. Информацията за закриване на районни съдилища доведе до реакция и у жителите на Община Генерал Тошево. Общински съвет, като орган на местната власт, на свое заседание, състояло се 07.03.2016 година, приема Декларация, с която категорично заявява своята подкрепа, в защита на Районен съд Генерал Тошево.
Общински съвет Генерал Тошево подкрепя реформите в Съдебната система и в този смисъл счита, че тя трябва да гарантират правните интереси на гражданите и тяхната сигурност.
Община Генерал Тошево е разположена върху 982,2 кв. км. и е на десето място по големина в Република България и на второ място в област Добрич.
Град Генерал Тошево е административен център на 42 населени места, в които по постоянен адрес живеят 17 200 жители, 7500 от които в града.
Община Генерал Тошево е ГРАНИЧНА ОБЩИНА и е свързана със сигурността на държавата. Град Генерал Тошево се намира на 12 километра от ГКПП Кардам при границата с Република Румъния, на 24 километра от град Добрич, 74 километра от град Варна и на 75 километра от най-големия румънски пристанищен град Констанца.
ЖП гара Генерал Тошево е разположена по линията за вътрешност на Румъния и съответно на България.
През Генерал Тошево и общината преминава международния път Е 675, който е най-пряка връзка за хора и товари от и до Украйна, Молдова и Румъния по посока Турция и обратно.
В основата на местната икономика е селското стопанство, което е свързано с имотното състояние на хиляди собственици, които са в договорни отношение с арендатори, което изисква правно обслужване на тези отношения.
795 хиляди декара са обработваемите площи в община Генерал Тошево. Това са земеделски земи, възстановена собственост по КВС / Карта на възстановена собственост /, които са в активен стопански оборот – покупкопродажби, договори за наеми и аренда, дарения и по този повод за това възникват правни спорове, които се разглеждат по местонахождение на имотите – в случая съдебен район Генерал Тошево. Във връзка с това се изисква подготовка, съдебна заверка на нотариални документи и други.
Районен  съд Генерал Тошево решава постоянно възникващи правни спорове между арендатори и техните арендодатели.
Все повече международния път, минаващ през града и общината, е предпочитан от туристи и почиващи по Северното ни Черноморие, идващи от европейски страни.
От 2015 година се повиши миграционния поток и опитите за незаконно преминаване на румънско-българската граница  през община Генерал Тошево в посока Европа.
Закриването на Районен съд Генерал Тошево ще ограничи правното обслужване и възможностите за правосъдие на по-голяма част от жителите на Общината, защото много от населените места нямат директна връзка / транспортна / с областния център гр. Добрич.
Едно решение за закриване на съдилището в Генерал Тошево ще затрудни и бизнес действията в граничната община, изискващи в определени случай и съдебно-правна намеса.     В исторически план първото съдилище в Генерал Тошево е открито от румънските власти през 1935 година и обслужва една територия покриваща сегашния генералтошевски съдебен район. Районен съд Генерал Тошево е последовател на първото българско съдилище открито на 26.09.1940 година, след възвръщането на Южна Добруджа.
          Съдебния район включва 42 населени места и е сред най-големите в област Добрич. Съдът разполага със собствена сграда и всички условия за пълноценно функциониране.
     Анализирайки всички тези обстоятелства, вярваме, че ще изхождате от позицията на защитници на правата на жителите на община Генерал Тошево и запазите местния Районен съд на съдебната карта на Република България – в името на правосъдието и тяхната сигурност.
 
    
 
Снимка:dobrudjabg.com
Източник:Община Ген.Тошево

Коментирайте
Подобни новини
Седемнадесет есета се състезаваха в конкурс, обявен от читалището в с. Крушари
Седемнадесет есета се състезаваха в конкурс, обявен от читалището в с. Крушари
От ОД на МВР – Добрич отчетоха спад на престъпността в община Балчик сравнение с 2022 година
От ОД на МВР – Добрич отчетоха спад на престъпността в община Балчик сравнение с 2022 година
В Генерал Тошево орисаха двете бебета, родени в края на 2023 г. и началото на 2024 г.
В Генерал Тошево орисаха двете бебета, родени в края на 2023 г. и началото на 2024 г.
2 май - неучебен и неприсъствен ден за училища и детски градини в община Генерал Тошево
2 май - неучебен и неприсъствен ден за училища и детски градини в община Генерал Тошево



Яндекс.Метрика