Начало >Добруджа >Култура

Деца и възрастни с включиха в Нощ на литературата в библиотеката

16.05.2019 г. 09:25:20 ч.
/
Деца и възрастни с включиха в Нощ  на литературата  в библиотеката
На 15 май 2019 г., за пореден път Регионална библиотека „Дора Габе” се превърна в едно от трите читателски гнезда в град Добрич, където от 18 до 22 часа се чете европейска преводна литература. Главни организатори на събитието са посолства и културни институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“. Осмото по ред международно събитие събра много почитатели на съвременните европейски автори в библиотеката, за да се докоснат до произведението на една от най-обичаните детски писателки във Великобритания Ева Ибътсън „Мая, кралицата на Голямата река“, издателство ЕМАС.
Директорът на библиотеката Невяна Христова запозна публиката с авторката и нейната завладяваща книга „Мая, кралицата на Голямата река”, получила редица престижни награди. Нощта на литературата откри кметът на град Добрич Йордан Йорданов, придружен от семейството си, който сподели с младата публика своето отношение към книгите и четенето и прочете откъс от избраната книга. Много от възпитаниците на СУ „Климент Охридски”, които предпочетоха читателското гнездо на библиотеката, провокирани от забавната история,  останаха за следващото четене от актрисата в Държавен куклен театър „Дора Габе“ – Добрич Мила Боянова.
Кралицата на хубавите детски книги Ева Ибътсън накара множеството почитатели на писаното слово да се потопят в в магичния свят на Южна Америка, да плават по река Амазонка с Мая и мис Минтън и да открият силата на приятелството. Запленени от увлекателната история децата поискаха да прочетат цялата книга  и разбира се те имат възможност да я заемат от сектор „Работа с деца” на библиотеката. Освен представяне на умело разказана история, каквато е „Мая, кралицата на Голямата река”, Нощта на литературата събра млади хора и техните родители заедно в  едно вълнуващо духовно преживяване.

Коментирайте
Подобни новини
ДКТ „Дора Габе“ отново очаква децата на Добрич
ДКТ „Дора Габе“ отново очаква децата на Добрич
Арт център „Палитра“ възстановява своите дейности (ВИДЕО)
Арт център „Палитра“ възстановява своите дейности (ВИДЕО)
ПФА „Добруджа” се завръща към нормален ритъм на работа (ВИДЕО)
ПФА „Добруджа” се завръща към нормален ритъм на работа (ВИДЕО)
Празнично литературно четене на открито постави началото на честванията по повод 24 май
Празнично литературно четене на открито постави началото на честванията по повод 24 майЯндекс.Метрика