Начало >Добруджа >Култура

Деца и възрастни с включиха в Нощ на литературата в библиотеката

16.05.2019 г. 09:25:20 ч.
/
Деца и възрастни с включиха в Нощ  на литературата  в библиотеката
На 15 май 2019 г., за пореден път Регионална библиотека „Дора Габе” се превърна в едно от трите читателски гнезда в град Добрич, където от 18 до 22 часа се чете европейска преводна литература. Главни организатори на събитието са посолства и културни институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“. Осмото по ред международно събитие събра много почитатели на съвременните европейски автори в библиотеката, за да се докоснат до произведението на една от най-обичаните детски писателки във Великобритания Ева Ибътсън „Мая, кралицата на Голямата река“, издателство ЕМАС.
Директорът на библиотеката Невяна Христова запозна публиката с авторката и нейната завладяваща книга „Мая, кралицата на Голямата река”, получила редица престижни награди. Нощта на литературата откри кметът на град Добрич Йордан Йорданов, придружен от семейството си, който сподели с младата публика своето отношение към книгите и четенето и прочете откъс от избраната книга. Много от възпитаниците на СУ „Климент Охридски”, които предпочетоха читателското гнездо на библиотеката, провокирани от забавната история,  останаха за следващото четене от актрисата в Държавен куклен театър „Дора Габе“ – Добрич Мила Боянова.
Кралицата на хубавите детски книги Ева Ибътсън накара множеството почитатели на писаното слово да се потопят в в магичния свят на Южна Америка, да плават по река Амазонка с Мая и мис Минтън и да открият силата на приятелството. Запленени от увлекателната история децата поискаха да прочетат цялата книга  и разбира се те имат възможност да я заемат от сектор „Работа с деца” на библиотеката. Освен представяне на умело разказана история, каквато е „Мая, кралицата на Голямата река”, Нощта на литературата събра млади хора и техните родители заедно в  едно вълнуващо духовно преживяване.

Коментирайте
Подобни новини
Промяна в програмата на международния фестивал „Фолклор без граници”
Промяна в програмата на международния фестивал „Фолклор без граници”
С първо място и живо агне се завърна от фестивал в Карнобат клуб „Европейски гласове“
С първо място и живо агне се завърна от фестивал в Карнобат клуб „Европейски гласове“
Ансамбъл „Житен клас” с. Житница ще изнесе концерт на Международния фолклорен семинар в АМТИИ-Пловдив
Ансамбъл „Житен клас” с. Житница ще изнесе концерт на Международния фолклорен семинар в АМТИИ-Пловдив
Международният фестивал "Фолклор без граници" започва днес в Добрич
Международният фестивал "Фолклор без граници" започва днес в ДобричЯндекс.Метрика