Начало >Добруджа >Общество

Делото по жалба на каварненец срещу изчитането на лични данни от НАП ще продължи в София

19.02.2020 г. 14:45:10 ч.
/
Делото по жалба на каварненец  срещу изчитането на лични данни от НАП ще продължи в София
Върховният административен съд определи Административен съд – София град да продължи прекратено дело, образувано по жалба на каварненец  срещу изчитането на лични данни от НАП. Определение по административно дело е от 17 февруари и е окончателно.
Върховният административен съд трябваше да реши дали Административния съд в София, или този в Добрич, трябва да се произнесе по предявения иск на Константин С. М. от Каварна за изплащане на обезщетение в размер на 1000 лв. заради нанесени щети, след изтичането на негови лични данни от информационната база на НАП.
Първоначално  случаят бе прехвърлен от Софийския към добричкия Административен съд. Мотивът за прехвърлянето от Административния съд в столицата е, че исковата молба трябва да се разгледа по адрес на жалбоподателя, тоест в Добрич. От своя страна в АС-Добрич бе счетено, че по законова уредба и според описаните в иска обстоятелства, случаят трябва да се разгледа не според адреса на вносителя на исковата молба, а според мястото, откъдето е нанесена вредата. В случая това е приходната агенция, която е със седалище в столицата.
Съдиите от ВАС приемат, че според правилото на чл. 79 параграф 1 от Общия регламент за защита на личните данни, според който субектът на данни разполага с право на ефективна съдебна защита независимо от наличните административни или несъдебни средства за защита, включително правото на подаване на жалба до надзорен орган, пише в определението на ВАС.

Коментирайте
Подобни новини
Тодор Гикински:Не правим икономии на вода, просто си вършим работата (АУДИО)
Тодор Гикински:Не правим икономии на вода, просто си вършим работата (АУДИО)
Поздравления към лекарското съслови  отправя директорът на болницата
Поздравления към лекарското съслови отправя директорът на болницата
Адреси с водни аварии в Добрич и региона
Адреси с водни аварии в Добрич и региона
7 април е Световният ден на здравето
7 април е Световният ден на здраветоЯндекс.Метрика