Начало >Добруджа >Общество

Деница Сачева: Изгубени са 8 години от живота на българите, изоставаме драматично

14.09.2021 г. 16:55:05 ч.
/
Деница Сачева: Изгубени са 8 години от живота на българите, изоставаме драматично
Актуализацията на държавния бюджет вече е факт. Приемането й се оказа труден процес, който предизвика много страсти в пленарната зала. Коментар на направената актуализация на бюджета, оценка на работата на 46-ото Народно събрание, както и на възможността за избори 2 в 1 направи за аудиторията на медийна група „Добруджа“ народният представител от ГЕРБ/СДС от Добрички многомандатен избирателен район и бивш министър на труда и социалната политика Деница Сачева.
„Действително актуализацията на бюджета предизвика доста страсти в парламента. Получи се сблъсък на различни идеи. Още от самото начало предупреждавахме, че да се внесе актуализация на бюджета в един парламент, в който няма ясно мнозинство, е доста рисковано и то в ситуация на две предизборни кампании – президентска и парламентарна“, каза Деница Сачева.
Народният представител добави: „Предполагам, че много хора са били разочаровани от поведението на някои народни представители и парламентарни групи в зала в последните дни. Това нямаше как да се избегне, тъй като служебното правителство внесе актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване, която имаше за цел да обслужи предизборната кампания на президента и съвсем естествено срещна отпора на парламентарните групи, които пък от своя страна искаха да използват актуализацията на бюджета за предстоящата парламентарна надпревара.“
Сачева припомни, че предложението на ГЕРБ/СДС бе да се направи актуализация отнасяща се единствено до антикризисните мерки. „Но служебният кабинет очевидно искаше да вземе стратегически решения за нов начин за изчисляване на пенсиите. Това вероятно ще има своята цена, която ще бъде платена от всички нас“, заяви тя и уточни, че става въпрос за отражение в по-дългосрочен план – през 2023 - 2024 г.
При актуализацията на бюджета все пак е проявен разум и интересите на максимален брой сектори са защитени, смята тя.
Предстоящата работа на парламента в последните му ден-два Сачева коментира така: „Имаше наистина важни теми, върху които да се работи. Но опитите да се прави съдебна реформа в рамките на два дни е по-скоро  преждевременна предизборна кампания, а не проява на здрав разум.“
Според Сачева, няма как да има добра оценка за работата на Народно събрание, което успя да прокара само две ратификации и три актуализации на бюджет.
„Случващото се трябва да бъде осмислено не само от политиците, но и от хората, които участват в изборния процес, защото всъщност през изминалите месеци не бе направено нищо съществено.“
Според Сачева следващото Народно събрание със сигурност трябва да излъчи редовен кабинет, за да не влезем в една изключително тежка ситуация и да продължим да изоставаме в развитието си. Тя обясни, че говорим за два парламента и невъзможност 6 пъти поред (6 мандата) да се реализира редовно правителство. „Докато се чудим кого да мразим и кого да обичаме, на практика са загубени 8 години от живота на българите“, обобщи народният представител от МИР-Добрич.
Като драматично определи Сачева изоставането на България в сравнение с останалите държави в ЕС.  „От тук нататък трябва да е много ясно кой носи тази отговорност и кой ще носи вината, ако България продължи да изостава в развитието си“, категорична е тя.
Деница Сачева добави, че в момента във всички областни и общински структури на ПП ГЕРБ текат номинации за народни представители и за президент и вицепрезидент. Според нея в следващите 10-12 дни ще бъде обявена и конкретната кандидатура на ГЕРБ.
Избори 2 в 1 е правилното решение, защото хората вече са уморени, но това ще доведе до затруднения, тъй като вотът ще е машинен. Затова ГЕРБ има известни притеснения относно избирателната активност и за това как ще се организира процеса, каза още народният представител.

Коментирайте
Подобни новини
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич



Яндекс.Метрика