Начало >Добруджа >Култура

Детски хор и приятели канят добричката общественост на коледен концерт на 16 декември

06.12.2018 г. 14:24:59 ч.
/
Детски хор и приятели канят  добричката общественост на коледен концерт на 16 декември
Община град Добрич организира концерт „Детски хор и приятели”. Той ще се проведе на 16 декември от 11.00 часа в огледална зала „Нели Божкова”. Участие в него ще вземат Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ и Дамска хорова формация „Мистика“ с диригент Росица Дурмушлийска с клавирен съпровод Радостина Гроздева - Кръстева, солист Атанас Атанасов.   Хористката Маргарита Атанасова ще се изяви и с изпълнение на флейта. Ще участват и ученици на Детелина Василева и Валентина Кателиева.  Гости на добричкия детски хор ще бъдат   Смесен хор „Черноморски звуци“ град Балчик, Вокални студии „Съншайн“ и „Бейби войсес“ с диригент Валентина Георгиева с клавирен съпровод Стела Аркалиева.
В програмата са включени  коледни и новогодишни песни от цял свят.
 
Смесен хор „Черноморски звуци“ е създаден през 1914 г. и активно присъства в културния живот на Североизточна България. В творческата биография на хора са вписани множество участия, дипломи и награди от международни хорови конкурси и фестивали в цяла Европа. Има издадени 4 компактдиска, 2 документални филма  и историческа книга. За активен принос в българската музикална култура хорът е носител на четири престижни отличия: „Златна лира“ и „Кристално огърлие“ от СБМТД; „Златен плакет“ от БХС /три пъти/ и „Златна статуетка“ от СБК /2 пъти/. През 2014 г. хорът е удостоен с грамота от Община Балчик за цялостен принос в културния живот на гр. Балчик. Носител на високи отличия от престижни фестивали. От 2011 г. хорът е организатор на едноименен международен хоров фестивал, който се провежда ежегодно в началото на месец юни. Диригентът Валентина Георгиева е доктор по музикознание, музикален педагог, ръководител на детски вокални формации, председател на Сдружение „Музикален свят-Балчик“, създател и артистичен директор на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“. Възпитаник е на АМТИИ-Пловдив. Специализирала хорово дирижиране в НМА „Проф. П. Владигеров“-София, получава докторската си степен през 2013 г. в НБУ. Валентина Георгиева е активен участник в международни хорово-диригентски курсове, жури в национални и международни фестивали, член на Управителния съвет на Български хоров съюз. Диригент на смесен хор „Черноморски звуци“ от 1998 г. 
 
Вокална студия „Съншайн“ при НЧ „Паисий Хилендарски-1870“ - Балчик е създадена през есента на 2013 г.  Репертоарът им съдържа детски песни от съвременни композитори. Вокалната студия участва в десетки концерти на територията на гр. Балчик и региона, традиционните коледни и пролетни концерти организирани от сдружение „Музикален свят-Балчик“ и в последните четири издания на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“.  В три поредни години /през 2015, 2016, 2017/, студията печели I-ва награда в общински детски конкурс „Моята България“. При всяко участие в национален и международен фестивал съставът се завръща с призови отличия. Основател и художествен ръководител на студията е д-р Валентина Георгиева.
 
Добричкият детски хор е създаден през 1961 г. Неговият основател и диригент маестро Захари Медникаров избира надарени деца от всички училища на града и се заема с много амбиция и ентусиазъм да ги обедини в перспективен творчески колектив. През 50-годишния си път този състав подготвя  богат и разнообразен репертоар – от  музиката на старите майстори до наши дни. Активното присъствие на детския певчески колектив има много измерения – традиционното участие в прегледа „Нова българска музика”, в националните ученически хорови празници „Добри Войников” в гр. Шумен, в международния хоров фестивал „Варненско лято” и в много други авторитетни форуми. От първото задгранично турне през 1965 г. в Чехословакия до последвалите блестящи изяви в много страни по света. В репертоара на хора присъстват църковни православни песнопения, творби от ХVІ до ХVІІІ век, от предкласиката, класиката и романтизма до наши дни.
От 1985 г. до сега с Детски хор „Маестро Захари Медникаров” работи Росица Дурмушлийска. От 2005 г. преподавател по солфеж и ръководител на малък състав е Андреана Димитрова, а в момента вокален педагог е Мария Славоав. Корепетитор е Радостина Гроздева-Кръстева. За израстването на детски хор „Маестро Захари Медникаров” са дали своя принос много диригенти, корепетитори, организатори и преподаватели по солфеж. Архивите пазят топлите спомени и ласкавите отзиви на авторитети в областта на хоровото изкуство.
 
Хорова формация "Мистика" с диригент Росица Дурмушлийска е сформирана спонтанно от бивши хористи на маестро Захари Медникаров през 2004 г. след негово юбилейно честване. Животът на всички хористи е свързан с музиката още от ранни детски години и това е резултат от дългогодишния труд на маестрото. През всички тези години "Мистика"  достойно е представяла България и град Добрич на много конкурси и фестивали у нас и в чужбина.  За изминалите години "Мистика" има  над 160 изяви и може да отчете  доста богата концертна дейност. С успехи и награди са свързани участията на формацията в международни хорови фестивали у нас и в Румъния, Полша, Македония, Украйна, Италия, Унгария, Чехия, Австрия.   Репертоарът на формацията включва ортодоксална музика, кантати, български фолклор. Реализирани са и много съвместни концерти с БКО - Добрич, Духов оркестър - Добрич, изпълнявани са и пиеси в съпровод на орган. Основател и диригент на "Мистика" е Росица Дурмушлийска. Тя е завършила АМТИИ в град Пловдив в класа на проф. Иван Спасов. Същевременно е диригент и на Детски хор "Маестро Захари Медникаров" от 1985 г.  През 2011 г. Росица Дурмушлийска е удостоена с титлата "Маестра" на международния фестивал на църковната музика в гр. Лидо ди Йезоло, Италия. През 2017 г. „Мистика” получи първо място, златен медал, грамоти и награди за участието си в I-я международен хоров фестивал в Унгария. За своя 10-годишен юбилей и за активно участие в културната дейност на град Добрич формация „Мистика” е наградена с Почетен диплом по случай 1-ви ноември  2014 г. - Деня на народните будители.
 
 
 

Коментирайте
Подобни новини
С "Дамски шивач" се връщат на сцена актьорите от ДТ "Йордан Йовков"
С "Дамски шивач" се връщат на сцена актьорите от ДТ "Йордан Йовков"
Добричката група "Brutales Masacres" се събира отново специално за "September Sun"
Добричката група "Brutales Masacres" се събира отново специално за "September Sun"
Общинските съветници от МК ГЕРБ (СДС) канят децата на Добрич на куклен спектакъл
Общинските съветници от МК ГЕРБ (СДС) канят децата на Добрич на куклен спектакъл
Кукленият театър отваря врати за децата днес
Кукленият театър отваря врати за децата днесЯндекс.Метрика