ДФ "Земеделие: До момента всички заявления на земеделци по подмярка COVID 1 са легитимни

17.09.2020 г. 09:32:59 ч.
/
ДФ "Земеделие: До момента всички заявления на земеделци по подмярка COVID 1 са легитимни
Всички земеделски стопани, които са подали заявления за подпомагане в общинските служби „Земеделие“ по подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1” са легитимни и са в съответствие с Наредба 2 за прилагане на мярка 21 от ПРСР 2014-2020 г. Приемът по подмярката започна на 19 август и продължава до 21 септември 2020 г. До момента за финансова подкрепа са кандидатствали общо над 31 000 стопани, от които близо 15 000 са в сектор „Растениевъдство“.

   В резултат на лоши метеорологични събития през 2020 г. са налице издадени констативни протоколи за напълно пропаднали площи. В някои случаи, тези площи не са заявени през Кампания 2020 по схемите по обвързано подпомагане. Те са заявени за подпомагане по СЕПП през Кампания 2020 и следва да се поддържат в добро земеделско и екологично състояние.

   Предвид получени жалби от засегнати земеделски производители и искане от браншова асоциация в министерство на земеделието, храните и горите, с Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, обнародвана ДВ. бр.77 от 1 септември 2020 г., са направени изменения в Наредба № 2 от 2020 г. за прилагане на мярка 21 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и малки и средни предприятия, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19“ от ПРСР 2014 - 2020 г.

   С направените изменения се предоставя възможност на близо 200 земеделски стопани, на които са издадени констативни протоколи за пропаднали площи през 2020 г., също да подадат заявления по мярката и проверката за допустимите площи през 2020 г. да се извършва въз основа на заявените по СЕПП площи, заети със земеделски култури от приложение № 1 на Наредбата.

  Направеното допълнение в чл. 10, т. 1, буква „а“ от Наредба № 2 от 2020 г. категорично не означава, че „ВСИЧКИ ЗАЯВЛЕНИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, ПОДАДЕНИ ПРЕДИ 3 СЕПТЕМВРИ, когато са обнародвани поправките, СТАВАТ НЕВАЛИДНИ“.

    В чл. 9, ал. 2 от Наредбата е посочено, че всеки кандидат има право да подаде едно заявление за подпомагане само по една от подмерките.

   Във връзка с гореизложеното, кандидатите, подали своите заявления по подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1" НЕ Е НЕОБХОДИМО да подават наново заявления за участие по подмярката. Уточненията се правят във връзка с неверни публикации в агромедиите.

     Припомняме, че подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща секторите - „Плодове и зеленчуци", „Маслодайна роза" „Винени лозя", „Декоративни растения", „Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство".

Коментирайте
Подобни новини
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"



Яндекс.Метрика